Belföld

Volner János: Az ÁSZ vizsgálja ki Karácsony őszödi beszédét!

Volner János, a Jobbik volt frakcióvezetője levélben kérte Domokos Lászlót, az Állami Számvevőszék elnökét, indítson vizsgálatot a Karácsony Gergely őszödi beszédében elhangzottak miatt. A független országgyűlési képviselő szerint a felvétel megismerése után joggal várható el a pénzügyi ellenőrző szervtől, hogy lépjen az ügyben.

Volner János: Az ÁSZ vizsgálja ki Karácsony őszödi beszédét!
Volner János: Az Állami Számvevőszék vizsgálja ki Karácsony őszödi beszédét!
Fotó: MH

Vajon miért mondta, hogy szét akarnak lopni egy egész kerületet, miért jellemezte gyakorlatilag a fehérgalléros maffia pártjaként azt a pártot, melynek nemrég még miniszterelnök-jelöltje volt? Egyáltalán kik akarják szétlopni az önkormányzatot? - tette fel a kérdéseket a Jobbik volt frakcióvezetője, aki közösségi oldalán osztotta meg levelét, rövid kommentár kíséretében.

Volner János kifogásolta, hogy „a korrupció elleni harcot és az elszámoltatás fontosságát folyamatosan hangsúlyozó Jobbik és az LMP sajnos cinkosan hallgat” a botrány kapcsán, amit az önkormányzati kampány eddigi legkínosabb ügyének nevezett.

A politikus levelében ismertette, hogy az ÁSZ az Országgyűlés legfőbb pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerveként általános hatáskörrel végzi a közpénzekkel és az állami és önkormányzati vagyonnal való felelős gazdálkodás ellenőrzését. Így ellenőrzi ahelyi önkormányzatok gazdálkodását, a többségi önkormányzati tulajdonban lévő gazdálkodó szervezetek vagyonérték-megőrző és vagyongyarapító tevékenységét, valamint az önkormányzati tulajdonban (résztulajdonban) lévő gazdálkodó szervezetek vagyongazdálkodását is.

Miután röviden ismertette a hangfelvételen elhangzottakat, azt írta, hogy Karácsony Gergely ezen a felvételen, bizalmi körben sokkal inkább a baloldali fehérgalléros maffia által felkarolt politikusként, nem pedig alkalmas és felelős városvezetőként nyilatkozik.

 Ebből kiindulva arra a kérte az Állami Számvevőszéket, rendeljen el a zuglói önkormányzat és az önkormányzati tulajdonban (illetve résztulajdonban) lévő gazdálkodó szervezetek vagyongazdálkodását illetően egy gyors és alapos vizsgálatot, amely feltárja a történteket.

Nem boszorkányüldözést szeretnénk folytatni, de a felvétel megismerése után több millió választópolgár érdekeinek képviseletében joggal várjuk el, hogy az Állami Számvevőszék a közpénzek lelkiismeretes őreként lássa el feladatát! - indokolta a végén a független országgyűlési képviselő. 

Objektum doboz

Az ÁSZ megkapta Volner megkeresését
Az Állami Számvevőszék Volner felszólítása kapcsán közleményt adott ki, amelyben emlékeztetett: az ÁSZ az Országgyűlés legfőbb pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerve, amely a feladatait a vonatkozó törvények, illetve a parlament döntései, határozatai alapján a pártpolitikától függetlenül végzi. „Az ÁSZ nem végez rendkívüli ellenőrzéseket, ugyanakkor a megkereséseket, kezdeményezéseket minden esetben jelzésként kezeli, ellenőrzései tervezése során azokat a kockázatelemzési rendszerébe beépíti, figyelembe veszi és hasznosítja” - mutat rá az ÁSZ közleménye, amely azt is tudatja: a testület megkapta Volner megkeresését, és értékeli az abban foglaltakat.

Az ÁSZ ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy az Állami Számvevőszék nem hatóság, nem rendelkezik nyomozati jogkörrel, ezért amennyiben egy jelzéssel bűncselekményre utaló gyanú kerül az ÁSZ látókörébe, az ilyen ügyeket az ÁSZ átteszi az eljárásra, intézkedésre jogosult illetékes hatósághoz, a vonatkozó törvényi előírásnak megfelelően.

Kapcsolódó írásaink