Belföld

Jogvita a rendőrség és a józsefvárosi választási iroda között

Noha a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vizsgálata még nem ért véget, a rendőrség váratlanul megszüntette a nyomozást a Pikó András, Józsefváros ellenzéki polgármester-jelöltjének kampánycsapata által több jel szerint elkövetett választási szabályszegés, tiltott adatbázisépítés ügyében.

A VIII. kerületi választási iroda tudatta: a a határozat nem jogerős, az iroda beadványában kérvényezik a rendőrségi vizsgálat folytatásának elrendelését, mivel megítélésük szerint a hatóság számos körülményt nem vizsgált kellő körültekintéssel, vagy figyelmen kívül hagyott, írta meg a Magyar Nemzet.

A sajtóban szeptember elején jelent meg több kép, amelyek egyértelműnek tűnően utalnak arra, hogy Pikó kampánycsapata lemásolta és egy adatbázisba rögzítette az ellenzéki jelölt támogatóinak adatait. Erre utal például, hogy Pikó kampányfőnöke, Udvarhelyi Tessza egy zárt Facebook-csoportban szeptember 2-án késő este egy olyan képet posztolt, amelyen az látszik, hogy a józsefvárosi ellenzéki kampánycsapat üzemszerűen rögzíti számítógépre az ajánlóíveken szereplő személyek adatait, fölé pedig a következő szöveget írta: „A legeslegmenőbb back office csapat még mindig dolgozik az ajánlóívek feldolgozásán, hogy holnap reggel leadhassunk mindent”

Namármost, az ajánlóíveken nincs mit feldolgozni, azokat a jelölteknek csupán össze kell gyűjteniük és le kell adniuk a választási bizottsághoz.

Egy másik fotó szerint Pikó András ajánlásainak hátoldalára egy aktivista tollal felírta, melyik választó nem írt alá neki, de tett ígéretet arra, hogy el fog menni szavazni. Azoknak az adatait is táblázatba foglalták, akik nem támogatták az ellenzéki jelöltet. Ez szintén arra utal, hogy mindazokat, akikkel a kampány során kapcsolatba kerültek, a tudtukon kívül és a hozzájárulásuk nélkül kategóriákba sorolták, és adataikat táblázatba rögzítették, hogy aztán későbbi politikai akciók során felhasználják a józsefvárosi választókról szerzett ismereteket.

A sajtóban megjelentek nyomán a józsefvárosi választási iroda rendőrségi feljelentést tett, s egy külön eljárást indított a NAIH is. Ez utóbbit a helyi választási bizottságban az ellenzék is támogatta.

A rendőrségi eljárás gyors megszüntetése arra utal, hogy a hatóság nem találta még gyanúsnak sem a törvénysértést, ugyanakkor különös, hogy nem várták meg az adatvédelmi hatóság vizsgálatának eredményeit. Érdekes az is, hogy Pikó András nyilatkozatai szerint a nyomozók valóban nem jártak el túl alaposan. Az ellenzéki polgármester-jelölt a házkutatás és a rendőrség adatgyűjtése kapcsán ugyanis olyan kijelentéseket tett a sajtóban, amelyek szerint „a rendőrök talán maguk sem tudják, mit keresnek”, illetve hogy olyan személytől foglaltak le laptopot, akinek semmi köze az ügyhöz.

A napilap rámutat: Pikó egyenesen azt állította, a hatóság által átnézett laptopok „egyike sem szerepel (…) az inkriminált facebookos fotón”. Furcsa továbbá, hogy – szintén az ellenzéki jelölt nyilatkozatai szerint – a nyomozók a következő napokban több ellenzéki aktivistát is beidéztek tanúnak, és arra is felszólították őket, hogy vigyék magukkal a számítógépeiket a rendőrségre, de a laptopok közül egyet sem foglaltak le. Így viszont aligha nyílt lehetőség például annak ellenőrzésére, hogy mit töröltek a merevlemezekről a botrány kirobbanása és a tanúk meghallgatása közötti időszakban. Sőt, a Magyar Nemzet úgy tudja, a meghallgatott aktivisták nem is azok, akik a Facebookon megosztott képen adatrögzítéssel foglalkoznak.

Az sem szokványos egyébként, hogy egyes információk szerint a hatóság mostani döntéséről a tanúkat is kiértesítette, hiszen a nyomozás megszüntetésének vagy felfüggesztésének tényét csak az eljárás közvetlen érintettjeivel, így különösen a feljelentővel, és ha van, a gyanúsítottal szokta közölni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom