Belföld

Így mérnek félre a választásokat megelőző közvélemény-kutatások

A választási kampányok során számos közvélemény-kutató intézet teszi közzé mérési eredményeit, amelyek sok esetben jelentős eltérést mutatnak.

Így mérnek félre a választásokat megelőző közvélemény-kutatások
A választásokat megelőző közvélemény-kutatások pontossága nem mindig kielégítő
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A korábbi választási eredmények és az azt megelőző közvélemény-kutatási adatok elemzése azt mutatják, hogy egyes, a baloldalhoz sorolható közvélemény-kutató intézetek publikus adatai tendenciózusan kedveznek az adott politikai közösségnek, mivel egyes pártokat vagy jelölteket felül, míg másokat jelentősen alul mérnek.

Mint korábban megírtuk, a Medián legfrissebb felmérése szerint „fej fej mellett halad a főpolgármester és Karácsony Gergely” a támogatottsági versenyben. Mindez nem csak azért érdekes, mert a többi nagy kutatóintézet egészen más végeredményt prognosztizál – a Nézőpont Intézet legújabb kutatása például ötvenhat százalékot mért Tarlósnál és harmincnyolc százalékot Karácsonynál –, hanem mert információink szerint a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet ügyvezető igazgatója, Hann Endre Karácsony Gergely tanácsadói testületének tagja. Erről itt olvashat többet!

A 2018-as országgyűlési választások

A választásokat megelőző becslések vizsgálata tanulságos eredményt mutat. A legpontosabb, szinte azonos eredményt a Medián, a Nézőpont és a Závecz érte el. A Publicus, az Iránytű és a Republikon kutatásai ezzel szemben komoly pontatlanságot mutatnak egy-egy párt esetében mért kiugró adat miatt. Az intézetek választásokat közvetlenül megelőző eredményei így néztek ki:

A 2018-as országgyűlési választások
A 2018-as országgyűlési választások
Fotó: MH

Az intézetek a Fidesz-KDNP esetében egységesen alulmérték a kormányzó erőt. A DK-t valamivel felülmérték a kutatók, míg az LMP esetében szakértői konszenzus mutatkozott. A Jobbiknál a konszenzus egy intézet miatt nem látszott: az Iránytű lógott ki felfelé a sorból (náluk 25%-ot kapott a párt). Szembetűnő az eltérés az MSZP-P esetében is, ahol az alapvetően gyengébb szereplésre (végül 12,3%-os eredménye lett a pártszövetségnek) számító kutatók sorából jócskán felfelé lógott ki a Publicus (18%) és a Republikon (19%) is.

A 2019-es Európai Parlamenti Választások

Az Európai Parlamenti választás az országgyűlési választásokhoz képest közvélemény-kutatói szempontból még egyértelműbb helyzetet teremt. Egy párt vagy pártszövetség egy listát alkot, ezekre egy szavazatot lehet leadni. A százalékos arányok egyértelműek, pontosan vissza lehet nézni, hogy melyik kutató, mit mondott a választás előtt, ki milyen pontossággal jelezte a várható választási eredményeket. Az intézetek választásokat közvetlenül megelőző eredményei az alábbi módon alakultak:

A 2019-es Európai Parlamenti Választások
A 2019-es Európai Parlamenti Választások
Fotó: MH

Az adatok elemzése azt mutatja, hogy a 2019-es EP választások esetében a Nézőpont Intézet szakértői becslése volt a legpontosabb a választások előtti szavazatarány-becslések közül. A Nézőpont Intézet mögé a dobogóra – alig lemaradva – a Századvég kutatása fért fel, szintén hibahatáron belül. A Medián szakértői becslése lett a harmadik legpontosabb. Ezzel szemben a Závecz, a Publicus valamint az IDEA mérései komoly pontatlanságot mutatnak: elsősorban az MSZP-P és a Jobbik támogatók arányát mérték jelentősen túl.

Akik leginkább félremérnek

A Republikon Intézet – aminek a kutatásokért felelős korábbi vezetője, Tóth Csaba immár a Momentum munkatársa Brüsszelben, Cseh Katalin kabinetfőnökeként – a 2018-as országgyűlési választások előtt jelent meg utoljára pártpreferencia kutatással a nyilvánosságban. A főpolgármesteri kampány finisében azonban, egy online kutatásuk azt mutatta ki, hogy fej-fej mellett áll Tarlós István és Karácsony Gergely.

A Jobbikhoz közeli Iránytű Intézet sem volt túl aktív az elmúlt időszakban. Az EP-választások előtt a Jobbiknak 14%-ot mértek, ezzel szemben alig 6% felett végzett a párt. Az önkormányzati kampány hajrájában a – radikális párttal korábban közel sem baráti viszonyt ápoló – 444.hu portálon szivárgott ki egy kutatásuk, ahol a Republikon Intézethez hasonlóan szintén szoros eredményt mértek a főpolgármester-jelöltek között.

A Publicus Intézet az MSZP-t a többi kutatóhoz képest rendszeresen felülméri. Így volt ez 2018-ban (mérés: 19%, eredmény: 12,4%) és az idei EP-választáson is, amikor 13%-ot vártak a baloldali párttól, miközben az épp a felét, 6,6%-ot ért el. Nem meglepő módon legfrissebb kutatásuk most is szoros versenyre számít a budapesti főpolgármester jelöltek között.

Kapcsolódó írásaink