Belföld

Német önkormányzat négyszáz településen

Hazánk második legnagyobb kisebbségének tagjai sváb, bajor, osztrák, pfalzi, hesseni, németalföldi, elzászi gyökerűek

Az október 13-i referendumon 406 településen kerül sor helyi német nemzetiségi önkormányzati választásra, míg korábban 409 helységben működött ilyen szervezet. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának közgyűlése a következő ciklusban 47 fős lesz.

Német önkormányzat négyszáz településen
A biatorbágyi német nemzetiségi táncegyüttes gálaprodukciója
Fotó: MH/Mály Péter

A Magyarországi német civilszervezetek színeiben induló képviselőjelöltek egyöntetűen két hét alatt gyűjtötték össze a szükséges aláírásokat – tudatta érdeklődésünkre az MNOÖ titkársága. Amint a kérdé­seinkre adott válaszokból kiderül, eddig összesen 409 településen, illetve fővárosi kerületben működött települési német nemzetiségi önkormányzat, s a helyi képviselők száma önkormányzatonként három-négy fő körül mozgott. A jövő vasárnap tartandó referendumon 406 helyen szállnak harcba.

Országosan elméletileg összesen 1957 német nemzetiségi képviselő választható meg, de az ennyi helyre eső jelöltek száma 2198. E körből a megyei és fővárosi jelöltek 145-en vannak tizenöt listán. A nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok egyetlen egységes országos német nemzetiségi listára adhatják le a voksukat. Az MNOÖ közgyűlése a következő ciklusban 47 fős lesz, míg korábban 39 tagja volt. A német nemzetiségi névjegyzékben szereplők száma szeptember 30-i adatok szerint 54 954 fő.

Az a választópolgár, aki legkésőbb 2019. szeptember 27-ig regisztrált, és kérte felvételét a német nemzetiségi választói névjegyzékbe, a települési nemzetiségi önkormányzatok esetében három vagy öt jelöltre, a megyei, illetve fővárosi testületek esetében területi listára, az országos önkormányzat kapcsán pedig országos német listára szavazhat október 13-án.

A német nemzetiségi választás szavazólapjai zöld színűek. A leadott voks csak abban az esetben lesz érvényes, ha a zöld szavazólapok az ahhoz mellékelt zöld borítékba kerülnek. Fontos részlet, hogy a nemzetiségi referendumon nem lehet választó a magyarországi lakóhellyel rendelkező európai uniós állampolgár, valamint a menekültként, bevándoroltként vagy letelepedettként elismert nagykorú személy. Október 4-éig, azaz péntekig kérhetnek a vakok és gyengénlátók Braille-szavazósablont.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai alapján eddig a nemzetiségi referendumra 54-en igényeltek ilyet. Az NVB adatai szerint egyébként a nemzetiségi jelöltek száma 15 704, ami mintegy kétezerrel több, mint öt esztendeje. A nemzetiségi voksoláson 2010-ben 15 568 jelölt indult, míg 2014-ben már csak 13 842 jelölt volt. A kitűzött 2715 települési nemzetiségi választásból 2192-t tudnak megtartani, a többi jelölt vagy a névjegyzékben szereplők hiá- nya miatt elmarad. A legtöbb, 173 választás a romák esetében marad el, a német nemzetiségnél 141, a románok körében 99 települési referendumot nem tudnak megtartani.

A legutóbbi, 2011. évi magyarországi népszámlálás adatai szerint 644 524 ember, vagyis a lakosság hat és fél százaléka vallotta magát valamelyik hivatalosan elismert nemzetiséghez tartozónak. Becslések szerint azonban a nemzetiségek, azaz a nemzeti és etnikai kisebbségek tagjainak valódi létszáma ennél jóval magasabb, hozzávetőlegesen nyolc-tíz százalék. A legnagyobb csoportot, 315 ezer fővel a cigányok teszik ki, ezután következnek a németek 185 ezerrel.

A Magyarországon élő németek nem csak sváb, hanem jelentős részben bajor, osztrák, valamint pfalzi, hesseni, németalföldi és elzászi gyökerekkel bírnak. A német nemzetiségiek ma legnagyobb számban Baranya megyében élnek. Itt találhatók szinte teljesen általuk lakott falvak is, azaz Óbánya és Ófalu. Ezt követi Tolna megye német ajkú lakossága, amely a Mecsek északi lejtőin és a Sió-parti falvakban található meg nagy számban. A harmadik legtöbb német Bács-Kiskun megyében koncentrálódva, a Kalocsától délre eső vidék településein él. Jelentős még Budapest környékének német lakossága Budaörs, Solymár, Pilisvörösvár és Csolnok településeken. A fővárosban Soroksáron élnek nagy számban svábok. Mindezen túl néhány nemzetiségi községet tudhat magáénak Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Somogy, Vas és Békés megye is.