Belföld

Kásler: A magyar nemzet mindig tisztelte az időseket

Minden nemzet, ha ad magára és van önbecsülése, értékként tiszteli az időseket, ahogyan a magyar nemzet ismert 1100 éves történelme során mindig ezt tette - mondta az emberi erőforrások minisztere szerdán a Pesti Vigadóban, az idősek világnapja alkalmából tartott ünnepségen, amelyen átadták az Idősbarát önkormányzat és az Idősekért díjakat.

Kásler: A magyar nemzet mindig tisztelte az időseket
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond az idősek világnapja alkalmából tartott ünnepségen a Pesti Vigadóban 2019. október 2-án. Balról Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, jobbról Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára. Az eseményen átadták az Idősbarát önkormányzat és az Idősekért díjakat. Kásler Miklós elmondta, hogy minden nemzet, ha ad magára és van önbecsülése, értékként tiszteli az időseket, ahogyan a magyar nemzet ismert 1100 éves történelme során mindig ezt tette
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Kásler Miklós kiemelte: egy nemzet akkor marad fenn, ha a családokra támaszkodik, és akkor marad erős, ha „minden életkori réteg teljesíti a kötelességét, helytáll élete során és helytáll a családban”.

Hozzátette, ahogyan a szív ellátja oxigénnel az egész szervezetet, átszövi a szöveteket, úgy szövi át a nagyszülő is a család életét, „szíve és lelke” a családnak.

A család így együtt képez olyan biztonságot, menedéket, ahová mindenki visszavonulhat és ahonnan mindenki elindulhat  - mondta, megjegyezve, hogy nemcsak a szülőkön, hanem a történelmet megélt nagyszülőkön is múlik, mi van „az útravalóbatyuban”.

A miniszter azt mondta, egyetlen társadalom sem nélkülözheti a megélt élet tapasztalatait, amelyeket megszűrt az idő, kiszűrte az értékeket, hogy azokat át lehessen adni.     Kiemelte: a magyar nemzet mindig értékként tisztelte az időseket, „hagyományaink szerint a nemzetet összetartó erő az integritás és az ősök tisztelete volt”.     Kásler Miklós kitért arra, hogy bővült az ország politikai mozgástere, gazdasági lehetőségei, a kultúrában, oktatásban soha nem látott fejlesztések történnek.

„Vissza nem térő pillanat ez a magyar családoknak, embereknek, nagyszülőknek is, hiszen amit most átadnak az unokáiknak - az értékek: a kereszténység, az európai kultúra és a hagyományos magyar értékek - most megfelelő talajra találhat” - jegyezte meg.

A miniszter szólt arról is, hogy az élet célja és értelme nem a pénz, a hatalom és az élvezetek. „Mindannyian megéljük, hogy a vágyak tovaszállnak, a pénz értéktelenné válik, a hatalom pedig elillan, de ami nem illan el, az érték, az örök érték, a család, a felnőtt, felnevelt gyermekek és a zsibongó unokák látványa, és az az élettér, amiben mindez kibontakozik és virágba szökken” - fogalmazott ünnepi köszöntőjében Kásler Miklós.

A rendezvényen Idősekért díjat vehetett át Szabó Attila, a Berettyó-Körös Többcélú Társulás idősotthonának vezetője, Sütő Teréz, a soproni Alzheimer Café létrehozója, Rézmovits Ádám, a Magyar Államkincstár főosztályvezetője, Lang Zoltánné, a Fejér Megyei Integrált Szociális Intézmény vezetője, Somogyiné Berkes Magdolna, a Fővárosi Önkormányzat Kamaraerdei Úti Idősek Otthonának mentálhigiénés munkatársa, valamint Vasvári Ibolya, a Dr. Raksányi Árpád Integrált Szociális Intézmény vezetője.

A díjakat Kásler Miklós mellett Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár adta át.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Belügyminisztérium által 16. alkalommal adományozott Idősbarát önkormányzat díjat Berettyóújfalu, a főváros XVII. kerülete, a főváros XVIII. kerülete, Kecskemét, Kőszeg, Lenti, Solt, Szentgotthárd, Szolnok és Vác önkormányzata kapta, a díjakat Kásler Miklós és Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár adta át.

Kapcsolódó írásaink