Belföld

Karácsony titkolózni próbált, de első fokon pert vesztett

Folytatódik az ellenzék handabandázása főpolgármester-jelöltjük „őszödi beszédéről”, a párbeszédes Szabó Tímea már egykori párttársára, Várnai Lászlóra is rátámadt

Karácsony Gergely, az ellenzék egyik főpolgármester-jelöltje, zuglói polgármester jogellenesen tagadta meg saját kerületében a közérdekű adatok kiadását – határozott végzésében a bíróság. A polgármester által Zuglóba hozott jegyzőről, a Gyurcsány-kormány volt államtitkáráról pedig kiderült, oktatóként szexuálisan zaklatta tanítványát az ELTE jogi karán.

Karácsony titkolózni próbált, de első fokon pert vesztett
Két közérdekű adatigénylésre nem válaszolt a polgármester, most tizenöt napon belül ki kell adnia az információkat, kiderül, hogy csődben van-e Zugló
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Tizenöt napon belül ki kell adnia a Karácsony Gergely vezette zuglói önkormányzatnak, hogy mennyi a kintlévősége, kik és mekkora összeggel tartoznak, így döntött a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) első fokon – mondta lapunknak Kovács Balázs fideszes önkormányzati képviselő. Kovács azt követően fordult bírósághoz, hogy Karácsony két közérdekű adatigénylésére sem válaszolt, sőt egyes adatokat titkosított is az önkormányzat mondvacsinált ürügyekkel. Kovács közölte, egy másik adatigénylés kapcsán is a bíróság állásfoglalását kérte, hiszen Karácsony azt sem volt hajlandó elárulni, hogy az önkormányzat kiknek és mekkora összeggel tartozik, ám szerinte Karácsonyék ezzel akarják elfedni a kerület csődközeli helyzetét. A bíróság végzésében megállapította, hogy Karácsony jogellenesen tagadta meg az adatok kiadását, s az önkormányzatnak magánszemélyként vagy cégként például bérleti díjjal tartozók listáján szereplők neve ebben az összefüggésben nem lehet akadálya a közérdekű adatok kiadásának, azt személyiségi jogokból eredően titkosítani nem lehet – olvasható ki a bíróság végzéséből.

Papp Imre, Karácsony Gergely zuglói jegyzője, a Gyurcsány-kormány egykori belügyi államtitkára a Riposthoz eljuttatott dokumentumok szerint, amikor még az ELTE alkotmányjogi tanszékén dolgozott, egy joghallgatónak, E. Péternek szexuális ajánlatot tett. A legnagyobb titokban indult vizsgálat az ügyben, és a zaklatás ténye bebizonyosodott, az egyetem vezetői azonban úgy döntöttek, megpróbálják elkerülni a botrányt, ezért rendőrségi feljelentés helyett csendes távozásra kérték fel Papp Imrét. Arról tegnap nem érkezett hír, hogy a munkahelyét messzire elkerülő polgármester, Karácsony Gergely, aki tegnap a zuglói idősügyi kisokossal kampányolt a fővárosban, miként fogadta a hírt jegyzőjével kapcsolatban, felfüggesztette-e állásából Papp Imrét, vagy sem.

Párttársai mindenesetre tovább „formálták” Karácsony kiszivárgott „őszödi beszédének” naponta változó históriáját. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke a legújabb verziót illetően az ATV-ben annyira belelendült a Karácsony által orwelli történetnek nevezett ügybe, hogy két elnökségi tagot név szerint is megemlített, akik ott voltak az országgyűlési képviselőházban, ahol szerinte titkosszolgálati módszerekkel lehallgatták a Párbeszéd elnökségi üléseit, majd ebből összevágták a Karácsony-anyagot. Arra is emlékezni kezdett, hogy az elnökségi ülésen a kompenzációs lista került szóba, ahol a vesztes politikusok szavazatait veszik figyelembe.

Ekkor a riporter közbevágott, ha mindenre ilyen jól emlékeznek, nem lehetséges az, hogy saját politikusuk rögzítette a beszélgetést? „Ezer százalék, hogy nem” – tiltakozott Szabó Tímea, akinek egyébként az sem tetszett, hogy a riporter felvetette, „az elnökségi üléseken ilyen gyalázkodó stílusban szoktak beszélni szövetségesükről?” A párbeszédes politikus a handabandázásban odáig ment, hogy egykori LMP-s társáról, Várnai Lászlóról – aki megerősítette, hogy Karácsony neki is beszélt Tóth Csaba fenyegetéseiről – azt sugallta, neki ne higgyünk, hisz élettársát bántalmazta, ezért a bíróság el is ítélte.

Információink szerint az ügyészség még nem döntött a feljelentésről, amelyet Tényi István tett Karácsony kiszivárgott hangfelvétele kapcsán, az azon elhangzott fenyegetések miatt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom