Belföld

Homoszexuális zaklatási botrányba keveredett Karácsony jegyzője

Egy, a nyilvánosság elől eltitkolt homoszexuális zaklatási botrány részese Karácsony Gergely fő politikai szövetségese, a zuglói jegyző.

Homoszexuális zaklatási botrányba keveredett Karácsony jegyzője
Papp Imre adjunktusként dolgozott a jogi karon
Fotó: zuglo.hu

Az eset 2016 őszén az Eötvös Loránd Tudományegyetemen történt, ahol Papp Imre adjunktusként dolgozott a jogi karon, az alkotmányjogi tanszéken. A jegyző, akit maga a bukott miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc menekített a botrány elől Zuglóba, diákok esetleírása, vélemények, kommentek alapján a tanári helyzetével visszaélő magánéleti szituáció, magyarán zaklatás miatt került igen komoly botrányba.

A Riposthoz eljuttatott dokumentumokból ugyanis kibontakozik, hogy a mai zuglói jegyző ellen egy tanítványa tett bejelentést. Papp Imre a tanár-diák viszonnyal visszaélve E. Péter másodéves joghallgatónak (teljes nevét személyiségi jogi okok miatt nem írjuk le) tett homoszexuális ajánlatot. E. Péter azonban nem tűrte szótlanul a zaklatást, az egyetem vezetőihez fordult. 

A legnagyobb titokban indult hivatalos vizsgálat az ügyben, melynek során a zaklatás ténye bebizonyosodott. Az egyetem vezetői azonban úgy döntöttek, hogy megpróbálják elkerülni a még nagyobb botrányt. Ezért fegyelmi büntetés, rendőrségi feljelentés helyett inkább csendes távozásra kérték fel a nem sokkal később már Karácsony Gergely jegyzőjeként felbukkanó Papp Imrét - írja a portál.

Hiába próbálta azonban az egyetem vezetősége a lehető legdiszkrétebben kezelni a kirobbant botrányt, a diákság körében nagy visszhangot keltett az ügy, több fórumon is vitatták, kommentálták a zaklatást. Sokan megdöbbentek az ELTE jogi karán, amikor az eltávolított tanár hirtelen Karácsony mellett bukkant fel. A tanárok minősítésére szolgáló markmyprofessor.com oldalon akadnak olyanok is, akik a zaklatási ügy ellenére rajongtak érte. De az egyik hozzászólásból az is kiderül, hogy a pletykák szerint Papp Imre gyakran tartott kedvenc hallgatóinak, köztük a zaklatási ügy áldozatának is a saját lakásán magán-összejöveteleket. A lap megtudta, Papp amúgy is rendszeresen kísérletezett „speciális oktatási módszerekkel”. A diákok úgy tudják, hogy egy ilyen jól bejáratott „tanári házibulin” került sor a botrányos esetre.

Papp Imre a markmyprofessoron
Papp Imre a markmyprofessoron
Fotó: MH

A széles körben elterjedt kínos szituáció miatt, ami a diákság körében is nehezen volt kezelhető, maga az áldozat, E. Péter is úgy döntött, hogy otthagyja az ELTE jogi karát. Tanulmányait a Pázmány Péter Tudományegyetemen folytatta, itt szerzett diplomát, az információk szerint ma már egy nagy nevű nemzetközi jogi iroda munkatársaként dolgozik.

A botrány eltussolásában, s hogy a zaklató nem sokkal később Karácsony Gergely mellett jegyző lett Zuglóban, nyilvánvalóan fontos szerepet játszott Papp Imre fajsúlyos baloldali politikai múltja. A Gyurcsány-kormány belügyi államtitkáráról van szó, aki Kuncze Gábor személyes belügyminiszteri tanácsadójaként kezdte pályafutását. 2002-ben aztán az új szocialista kormányban már az igazságügyi minisztérium helyettes államtitkára lett, majd Gyurcsány az Igazságügyi és Rendészeti minisztérium államtitkárává nevezte ki. Ennek a minisztériumnak a vezetői, köztük Papp Imre viselték a felelősséget a 2006-os tüntetések véres leverésérét, a rendőri brutalitásért.

Miután 2010-ben a szocialisták elvesztették a választást, Gyurcsányék azonnal gondoskodtak róla és az ELTE jogi karára ejtőernyőzték. Innen kellett aztán a legnagyobb csendben távoznia a homoszexuális zaklatási botrány után után. De ezután is gondoskodtak róla. A Gyurcsány-Gyurcsányné duó a legjobbnak látta Karácsony Gergely mellé tenni, jegyzőnek, nyilvánvalóan azért, hogy közvetlen közelről ellenőrizhessék az általuk módszeresen lenézett és alkalmatlannak tartott főpolgármester-jelöltet.

Kapcsolódó írásaink