Belföld

Az Állami Számvevőszék ismét helyretette a Demokratikus Koalíciót

Az Állami Számvevőszék továbbra sem vesz részt a Demokratikus Koalíció választási kampányában. Az ÁSZ felszólítja a DK-t, hogy ne használja pártpolitikai kampánycéljaira a folyamatban lévő számvevőszéki ellenőrzést – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

Az Állami Számvevőszék ismét helyretette a Demokratikus Koalíciót
Az Állami Számvevőszék a vonatkozó törvényi előírások alapján végzi hét párt – közte a Demokratikus Koalíció – 2017-2018. évekre vonatkozó ellenőrzését
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az Állami Számvevőszék a vonatkozó törvényi előírások alapján végzi hét párt – közte a Demokratikus Koalíció – 2017-2018. évekre vonatkozó ellenőrzését – közölte az ÁSZ az MTI-vel. Közleményükben kiemelték: az ÁSZ a jogállami normáknak megfelelően minden pártot azonos törvényi előírások és egységes eljárási szabályok szerint ellenőriz. Hangsúlyozták: a közpénzekkel való elszámolásra vonatkozó törvényeket a Demokratikus Koalíciónak is be kell tartania. Mint írták: alapvető jogállami érdek, hogy a pártok szabályszerűen, elszámoltathatóan és átláthatóan gazdálkodjanak az adófizetőktől és a támogatóiktól kapott pénzekkel, az Állami Számvevőszék független a pártpolitikától és nem vesz részt a pártpolitikai kampányküzdelmekben.

Az ügy előzménye az, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) felszólította az Állami Számvevőszéket (ÁSZ), hogy a büntetéssel fenyegetés helyett járjon el jóhiszeműen a párt beszámolójának vizsgálatánál, tekintettel a tavaly novemberi irodatűzre. A DK szóvivője azt mondta: a számvevőszék több hazugsággal vádolja pártját az eljárásban, így például azzal, hogy szabálytalan helyen tárolták volna a számlákat. Mindebből egyértelműen látszik, hogy a számvevőszék politikai megrendelést teljesít – hangsúlyozta Barkóczi Balázs, hozzátéve, “nem a tűzeset a kamu, hanem az Állami Számvevőszék függetlensége és pártatlansága”.

A sajtótájékoztatót követően Varga Gergő, a DK XI. kerületi önkormányzati képviselőjelöltje több, az irodatűzről készült fényképet bemutató táblát tett ki az ÁSZ épületére. Ezt az intézményt védő rendőrök szabálysértésként értékelték, ugyanakkor a jelölt mentelmi joga miatt nem indítottak eljárást, csupán felvették az adatokat. Tájékoztatásuk alapján Varga Gergővel szemben később a közterület-fenntartó járhat el.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom