Belföld

Bővül a szociális szolgáltatások finanszírozása

Mintegy másfél milliárd forinttal bővül a szociális szolgáltatások állami finanszírozása egy kormánydöntés értelmében - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára pénteken Pécsen.

Bővül a szociális szolgáltatások finanszírozása
Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkár
Fotó: MH/Purger Tamás

Fülöp Attila egy helyi idősek klubja épületátadó ünnepségén közölte: a döntés országosan hetven - részben egyházi, részben civil - fenntartót érint.

A bővülő támogatás egyrészről azt az alapellátó tevékenységet szolgálja, amelynek keretében a gondozottakat nem kell kiszakítani megszokott környezetükből, családjukból, ugyanakkor az érintettek megkapják a segítséget, amire szükségük van - fogalmazott az államtitkár. Példaként az idősek, illetve a fogyatékossággal élők nappali intézményeit említette.

Emellett azoknak az intézményeknek a támogatása valósul meg a kormánydöntésnek köszönhetően, amelyek idősek bentlakását segítik - fűzte hozzá Fülöp Attila.

Közölte: országos szinten így 1400 férőhely részesül a bővülő forrásból.

Az államtitkár hangsúlyozta: a szociális ellátások csak akkor működnek jól, ha a helyi igények alapján, a helyi szervezetek, illetve az önkormányzatok együttműködésével valósulnak meg. Ehhez az állam a szabályozással és a finanszírozás hozzárendelésével tud hozzájárulni - fűzte hozzá.

Őri László (Fidesz-KDNP) alpolgármestere azt mondta, Pécsett kiemelten kezeli az önkormányzat az idősekkel kapcsolatos szolgáltatások javítását; az elmúlt időszakban számos, elsősorban a magányosan élő idősek segítését szolgáló intézkedést hoztak: megerősítették a jelzőrendszeres házi segítségnyújtási szolgáltatást és kiterjesztették a nappali házi gondozást.

A pénteken átadott, Pécs nyugati városrészében lévő épületben működő idősek klubjáról szólva emlékeztetett: 2017-ben kötöttek szerződést a helyszínt működtető Szoceg Nonprofit Kft.-vel a helyiek magasabb minőségű ellátása érdekében. A megállapodással a területen házi segítségnyújtás, étkeztetési szolgáltatás indult. Az új intézmény a nappali ellátási szolgáltatások bővítéséhez járul hozzá - tette hozzá az alpolgármester.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom