Belföld

Már másfél milliárd forinttal támogatta a kormány a nagycsaládosok autóvásárlását

Meghaladta a 14 ezret a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására benyújtott kérelmek száma, az eddig folyósított támogatások összege pedig már több mint másfél milliárd forint - közölte Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Már másfél milliárd forinttal támogatta a kormány a nagycsaládosok autóvásárlását
Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára
Fotó: MH/Purger Tamás

Az államtitkár kifejtette, töretlen érdeklődést tapasztalnak a családvédelmi akcióterv iránt, amelynek különböző elemeit összesen mintegy 60 ezren vették igénybe. Ezek közül a nacsaládosok autóvásárlási támogatása az egyik legnépszerűbb intézkedés a babaváró támogatás mellett - tette hozzá.

Novák Katalin hangsúlyozta, a folyósított támogatási összeg átlagosan 2,47 millió forintot tesz ki, vagyis jellemzően mindenki igénybe veszi a két és fél millió forintos állami segítséget. A támogatás kormányablakokon, valamint az államkincstárnál kérhető, amely teljesen papírmentes is lehet az elektronikus igényléssel - mondta.

Az államtitkár emlékeztetett, a kormány július 1-jétől tette elérhetővé azt a támogatást, amelynek során a három, vagy több gyermeket nevelő családok igényelhetnek 2,5 millió forintos segítséget legalább hétüléses újautó-vásárláshoz, a gépkocsi árának maximum 50 százalékának erejéig.

Kiemelte, a kormány 2022. december 31-ig garantálja a program működtetését, amelynek fedezetére az idei évre 5 milliárd forintot, a jövő évre pedig 10 milliárd forint, felülről nyitott fedezetet különített el. Ez azt jelenti, hogy a kormány a kérelmek alakulásától függően, ha kell, akár több pénzt fordít a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására - mondta Novák Katalin, aki egyúttal köszönetet mondott a programban részt vevő gépjárműforgalmazóknak is.

Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke elmondta, az idei évre 10 ezer igénylésre számítottak, tehát már a mostani adatok is meghaladták a korábbi várakozásaikat. Ez is azt mutatja, hogy egy jól célzott programról van szó, amely azoknak a nehéz helyzetben lévő nagycsaládosoknak nyújt segítséget, akik sokszor kénytelenek az átlagosnál kevésbé biztonságos és környezetkímélő gépkocsiban utazni - fejtette ki.

A szövetség vezetője közölte, a támogatást leginkább a kevésbé tehetősek veszik igénybe, ezt mutatja, hogy a legnagyobb számban a 4,5-5,5 millió forintos ársávba tartozó autókból veszik a legtöbbet, amelyet a 7-7,5 millió forintos árkategóriájú autók követnek. A támogatás után érdeklődők mintegy ötven járműből választhatnak, a kedvezmények teljes értéke pedig sok esetben 5-6 millió forint is lehet - tette hozzá.

Gablini Gábor szólt arról is, hogy szövetségük létrehozott egy családbarát márkakereskedés nevű programot, amelynek tagjai országszerte többletszolgáltatásokat és gyorsított ügyintézést biztosítanak a nagycsaládosoknak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom