Belföld

A baloldali szavazók is Tarlós győzelmét várják, Karácsony esélytelen

Teljes a reményvesztettség a baloldalon, Karácsony Gergely még az ellenzéki szimpatizánsok jelentős részét sem tudja megszólítani, miközben a baloldali szavazók közel fele, az összes válaszadó mintegy háromnegyede szerint Tarlós István nyeri az októberi voksolást – derül ki a Századvég legfrissebb felméréséből. Az elemzés szerint a másik két főpolgármester-aspiránst, Puzsér Róbertet és Berki Krisztiánt nem tekintik komolyan vehető jelöltnek a választók.

A baloldali szavazók is Tarlós győzelmét várják, Karácsony esélytelen
Még a baloldali szavazók többsége is Tarlós István győzelmére számít
Fotó: MH

A kutatás alapján kijelenthető, hogy a fővárosi ellenzék a kampányidőszakban sem tudott változtatni kedvezőtlen megítélésén, míg Tarlós István kedveltsége továbbra is töretlen. A megkérdezettek többsége - 60 százaléka - elismerően nyilatkozott a regnáló főpolgármester személyéről, és 36 százalékuk fogalmazott meg negatív véleményt.

Ezzel szemben valamennyi ellenzéki főpolgármester-jelölt elutasítottsága jóval meghaladja a velük szimpatizálók arányát: a válaszadók mindössze 35 százaléka van pozitív véleménnyel Karácsony Gergelyről, míg 57 százalékuk elutasítja a zuglói polgármester személyét. Látható, hogy Karácsony Gergely megosztó politikai személyiség, aki még a baloldali szavazók tekintélyes részét sem tudja megszólítani.

Berkit és Puzsért nem tekintik komolyan vehető jelöltnek a választók

Tovább romlott Puzsér Róbert és Berki Krisztián megítélése is: a megkérdezettek háromnegyede negatív véleménnyel van Puzsérról, míg az elfogadottsága mindössze 16 százalékra tehető, Berki Krisztián esetében ez az arány 86, illetve 5 százalék. A jelenség hátterében az áll, hogy e két jelölt a politikai arénában is celebként viselkedik, emiatt a budapesti választók nem tekintik őket komolyan vehető főpolgármester-aspiránsoknak.

A főpolgármester-jelöltek közül Tarlós Istvánnak a legkedvezőbb a megítélése és az elutasítottsága is neki a legkisebb
A főpolgármester-jelöltek közül Tarlós Istvánnak a legkedvezőbb a megítélése és az elutasítottsága is neki a legkisebb
Fotó: Századvég Alapítvány

A felmérésből megállapítható, hogy teljes a reményvesztettség a baloldalon, még az ellenzéki szavazók sem bíznak a jelenlegi főpolgármester leváltásában: a válaszadók közel háromnegyede (74 százaléka) szerint Tarlós István fogja megnyerni az októberi voksolást, ezzel szemben Karácsony Gergely győzelmét pusztán 16 százalékuk tartja valószínűnek. Puzsér Róbert megválasztásával a válaszadók mindössze 3 százaléka, Berki Krisztiánéval 1 százaléka kalkulál.

A korábbi kutatási adatokhoz képest megállapítható, hogy tovább demoralizálódott az ellenzéki szavazótábor, amiből leszűrhető a következtetés, hogy még a baloldali érzelmű szavazók egy része sem tekinti hatékonynak az egyes ellenzéki jelöltek kampánytevékenységét.

A baloldaliak közel fele sem bízik Karácsony győzelmében

A kirajzolódó képet erősíti, hogy a baloldali szavazók közel fele (49 százaléka) sem bízik Karácsony Gergely győzelmében, és csupán 41 százalékuk fogalmazott meg ezzel ellentétes véleményt. Látható tehát, hogy még az elkötelezett balliberális szavazók többsége is úgy véli, hogy Karácsony Gergely személyében az ellenzéki erők nem egy olyan karakteres politikust állítottak ki, aki alternatívát jelenthetne Tarlós Istvánnal szemben.

Pártszimpátiától függetlenül 74 százalék gondolja úgy, hogy Tarlós István nyeri a főpolgármester-választást
Pártszimpátiától függetlenül 74 százalék gondolja úgy, hogy Tarlós István nyeri a főpolgármester-választást
Fotó: Századvég Alapítvány

A középen álló és jobboldali szavazók többsége szintén a Fidesz-KDNP jelöltjének győzelmével kalkulál (68 illetve 94 százalék), és csupán elenyésző hányaduk tartja reálisnak a zuglói polgármester megválasztását (20 illetve 3 százalék). A bizonytalanok és rejtőzködők közel háromnegyede (71 százaléka) szerint Tarlós István fogja megnyerni a főpolgármester-választást, míg Karácsony Gergelyről ezt 11 százalékuk feltételezi.

Kapcsolódó írásaink