Belföld

„Meg kell szüntetnünk Gödöllő elszigeteltségét”

Elkerülőutat, továbbá a városi forgalomszabályozás teljesújragondolását szorgalmazza Kolozs Csaba

Csak akkor hozhatjuk be a lemaradást, ha partnerekre, valódi szövetségesekre találunk – mondta a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje, Gémesi György kihívója.
 

„Meg kell szüntetnünk Gödöllő elszigeteltségét”
„A programunk megalkotásában mindvégiga helyiek véleményére támaszkodtunk”
Fotó: MH

Gödöllő lemaradásban van a hasonló méretű vagy akár környező településekhez képest is – mondta lapunknak Kolozs Csaba, a Fidesz–KDNP helyi polgármesterjelöltje, aki szerint a lemaradást csak szövetségesekkel lehet ledolgozni, ezt pedig ők meg is találták a kormányzatban. Kolozs elsősorban a közlekedési anomálákat szüntetné meg, átszervezné a parkolási rendszert, és ideális vállalkozói környezet teremtene.

– Miért vállalta el a polgármesterjelölt­séget?

– Az elmúlt években egyre többször vetődött fel baráti és közösségi beszélgetésekben, hogy mennyi mindent lehetne tenni Gödöllőn az itt élőkért. Sokkal többet, mint ami az elmúlt években történt. Hiszem, hogy gyermekeinkért, jövőbeli unokáinkért, nagyobb közösségünkért, Gödöllőért felelősséggel tartozunk. Különösen akkor, ha azt látjuk, hogy Gödöllő nem fejlődik úgy, mint arra történelmi, földrajzi, és az itt élők szakmai kiválósága alapján lehetősége volna. A kormánypárti szövetség támogatása mellett sokat jelent, hogy különböző programokon, lakossági fórumokon vagy képviselőjelöltjeimmel az utcákat járva egyre több biztatást kapok az itt élőktől. Érzik, hogy Gödöllőnek igenis van választása.

– Melyek a kampányának a legfőbb elemei, mik lennének a legfontosabb célkitűzései megválasztása esetén?

– A Szövetség Gödöllőért elnevezésű csapatommal elsődleges célunk, hogy Gödöllőt visszaállítsuk arra a fejlődési pályára, ahol történelmi hagyományai és adottságai alapján a valódi helye van. Sok a tennivaló a város működésének jobbá tétele ügyében, de persze vannak olyan területek, amelyekkel azonnal foglalkoznunk kell: ilyen a közlekedési anomáliák megszüntetése, a hatékony és egységes infrastruktúra fejlesztése, a tömegközlekedés rendbetétele, illetve megalkotása, mert városunkban erről van szó. Minden tervünket a köré a gondolat köré szőjük, hogy Gödöllőn a gödöllőieket kell helyzetbe hozni.

– Mit jelent ez konkrétan?

– Ezt célozza például a Gödöllő-kártya koncepciónk, a parkolási rendszer teljes átszervezése vagy éppen az ideális vállalkozói környezet megteremtése a kkv-k számára. Földrajzilag szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen van autópályánk, a reptér és Budapest is tizenöt percre van, van egy remek ipari parkunk és egy nagyszerű egyetemünk, amely lehetőségeket a város jelenleg egyáltalán nem használja ki. El kell indítanunk a lakótelepek komplex energetikai és lakókörnyezeti megújítási programját, és azt sem hagyhatjuk, hogy a kompromisszumokat kötni képtelen jelenlegi városvezetés miatt az ügyintézés a város szélen maradjon. Ezek mind-mind fontos programpontok, egyet sem emelhetünk ki közülük, az egész rendszert kell újragondolnunk, a szövetséget a gödöllőiekkel, hogy a modern kor kérdéseire modern válaszokat adhassunk. Minden mindenre hatással van, és a jelenlegi városvezetés idejétmúlt módszerekkel próbál irányítani.

– Említette a közlekedési anomáliákat. Mit javasol?

– Valóban, talán a legtöbb felmerülő probléma a közlekedéshez kapcsolódik. A mindennapos idegőrlő dugók felszámolásához szükség van az elkerülőút megépítésére és a városi forgalomszabályozás teljes újragondolására. Ennek érdekében egyeztettem immár második alkalommal Palkovics László miniszter úrral. A HÉV-közlekedés anomá­liái is megoldásra várnak, erről pedig tárgyaltam Fürjes Balázs államtitkárral, valamint a közlekedéspolitikáért felelős Mosóczi Lászlóval. De itt nem állunk meg. A közigazgatási ügyintézés megújítására és annak a gödöllőiek közelébe vitelére vonatkozó elképzeléseinkről, illetve a kastély fejlesztésére vonatkozó javaslatainkról Gulyás Gergely miniszterrel konzultáltam a napokban. Hasonló megerősítést kaptam a közigazgatás fejlesztése tekintetében Tuzson Bence államtitkártól is. Szeretnénk, ha az önkormányzat nem akadályokat gördítene a csok felvétele kapcsán, és az országos bölcsődefejlesztési programba is be kell hogy kapcsolódjunk, ebben Novák Katalin államtitkár a szövetségesünk. György László gazdaságstratégiáért és –szabályozásért felelős államtitkárral a kkv-k fejlesztésére, a földrajzi elhelyezkedést kihasználó iparfejlesztésre és a Gödöllő, mint okosváros program kialakítására vonatkozó elképzeléseinket egyeztethettük. Óriási megtiszteltetés volt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr fogadott, és röviden ismertethettem vele Gödöllő főbb problémáit és a programunkban szereplő reális javaslatokat. Miniszterelnök úr egyértelmű támogatásáról biztosított. Az elmúlt hetek tehát egyértelműen azt mutatták meg, hogy ha párbeszédképes vezetése van Gödöllőnek, van lehetőség a fejlesztésre. Ezt erősítette meg a minapi lakossági fórumon Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

– Szinte nincs olyan választás, hogy ne kerülne elő a strand kérdése.

– Jó példa ez arra, hogy miben gondoljuk mi másképpen Gödöllő jövőjét. A város harminc éve várja, hogy legyen végre saját strandja, itt is van feladatunk. Ide kapcsolódik, hogy a napokban Gémesi György polgármester Veresegyház vezetőjével megállapodott arról, hogy a megépítendő veresi gyógyfürdőt a gödöllőiek majd kedvezménnyel használhatják. A döntés itt, Gödöllőn óriási felháborodást váltott ki, rengeteg panasz jutott el hozzánk. Mi azt mondjuk – emlékezve a nagyszüleink által elmondottakra is –, hogy igenis szüksége van Gödöllőnek egy saját strandra, amely illeszkedik városunk komplex turisztikai megújítási programjához, amelyet a napokban lesz lehetőségem áttekinteni Guller Zoltánnal, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójával.

– A városban működik a Szent István Egyetem, de ahogy egy Facebook-bejegyzésében említette, a város és az intézmény között nincs meg a megfelelő kapcsolat. Hogyan változtatna ezen?

– Jelenleg jóformán semmiféle kapcsolat nincs a város vezetése és az egyetem között. Protokolláris látogatásokat teszünk egymás rendezvényein, de ezen kívül nincs előremutató párbeszéd. Ezen mindenképpen változtatni kell. A Szent István Egyetemen hihetetlen tudás áll a rendelkezésünkre, vétek ezt nem bevonni a fejlesztésekbe. Van egy remek ipari parkunk is, de a város jelenleg nem tölti be a katalizátorszerepet a két fél között, amin mindenképpen változtatni kell. Közös platform kell, ez alapfeltétele azon célkitűzésünknek, hogy Gödöllő középtávon az okosváros-fejlesztés mintavárosává váljon.

– Gémesi György 1990 óta polgármester, eddig nem talált legyőzőre. Mit üzenne a választóknak, miért önt válasszák inkább Gémesi helyett?

– A kampányomban és a programunk megalkotásában mindvégig a gödöllőiek véleményére támaszkodtunk. Tudjuk, mit szeretnének a gödöllőiek, és látjuk a megoldás kulcsát is. Nem szabad a jelenlegi polgármesterhez hasonlóan olyan buborékba kerülnünk, amelyet legszűkebb környezetünk „körbeujjongása” jellemez. Látni kell a problémákat, elismerni azokat, és nyitottnak kell lenni a kompromisszumokra. Ha nem a hamisított adatokat nézzük, hanem a tényeket, akkor Gödöllő jelenleg lemaradásban van a hasonló méretű vagy akár a környező településekhez képest is. Ezt a lemaradást csak akkor hozhatjuk be, ha partnerekre, szövetségesekre találunk. Mi a kormányzatban megtaláltuk ezt a partnert, az elmúlt hónapok során rengeteg tárgyalást folytattunk a kormányzat felelős tagjaival. Támogatják a programunkat és terveinket, hiszen egy erős Gödöllő az ország érdekét is szolgálja. Meg kell szüntetnünk az elszigetelődést. Egyre több gödöllői hiszi és tudja, hogy Gödöllőnek van választása, mi ezt szeretnénk bemutatni és bebizonyítani városunk minden lakójának.

Kapcsolódó írásaink

Gémesi bukhat Gödöllőn

ĀA huszonkilenc éve polgármesterkedő politikust csak a Momentum támogatja, Gyurcsányék, az MSZP–P és a Jobbik külön jelöltet indít az önkormányzati választáson