Belföld

Karácsony nem csak alkalmatlan, vitaképtelen is

Zugló polgármestere a Fővárosi Közgyűlésben sem volt a nagy expozék híve, felszólalásai alig egypercesek és a legritkább esetben szakmai érvelések valami ellen vagy mellett

Míg Karácsony Gergely polgármesteri ciklusa alatt mindössze huszonegyszer, addig Tarlós István 2006 és 2010 között a Fővárosi Közgyűlés mind a hetvenhárom ülésén legalább egyszer hozzászólt a napirendhez.

Karácsony nem csak alkalmatlan, vitaképtelen is
Tarlós több mint nyolcvanszor vállalt nyílt vitát Demszkyvel
Fotó: MH

A demokrácia miatt lenne fontos Karácsony Gergely szerint a főpolgármester-jelölti vita, amelynek során a baloldali aspiráns például a P+R parkolók számáról kérdezné Tarlóst Istvánt. A Klubrádiónak nyilatkozó Karácsony szerint az elmúlt tíz évben ugyanis csupán pár száz P+R parkolóhely épült, megjegyzendő, ezek kiépítése még Demszky Gábor városvezetése alatt lettek beígérve az Európai Uniónak a dugódíj bevezetésének feltételeként, a 4-es metró támogatásának fejében. Egyébként úgy tűnik, mintha a baloldali jelölt szándékosan mondana nagy nyilvánosság előtt a tájékozatlanságáról árulkodó ostobaságokat: a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) honlapján tételesen felsorolták az elmúlt kilenc évben kiépített P+R parkolókat, amelyekben a parkolóhelyek száma megközelíti a négyezret. Az pedig külön érdekesség, hogy Karácsony kifejezetten a demokrácia miatt tartaná fontosnak a vitát. Persze nem önmagában a kijelentés furcsa, hanem az, hogy a baloldali jelölt számára hirtelen ennyire fontos lett az érvek ütköztetése. Erre ugyanis mi sem lehetne jobb terep egy polgármester számára, mint a Fővárosi Közgyűlés, ahol sokszor órákig tartó viták előznek meg egy-egy döntést. Ennek ellenére Karácsony Gergely, amióta 2014-ben elfoglalta székét a testületben, mindössze huszonegyszer szólalt fel, 2018-ban pedig csupán egyszer, alig fél percben, de azt is csak azért, hogy megköszönje, hogy befogadták egy módosító javaslatát.

Amióta Zugló polgármestere bent ül a testületben, több mint ötven rendes ülés zajlott le, amiből 2017. február 25. és 2018. december 12. között öt alkalommal volt végig jelen, öt alkalommal meg sem jelent, míg tizenegyszer csak néhány napirendi pont megtárgyalásában vett részt. Ugyanebben a ciklusban lezajlott nagyjából nyolcvan bizottsági ülés is, ezek közül körülbelül tízen volt jelen. Aki pedig esetleg veszi rá a fáradtságot és végighallgatja Karácsony huszonegy felszólalását, nem fog túl sok időt elpazarolni az idejéből. Zugló polgármestere nem a nagy expozék híve, felszólalásai általában alig egypercesek és a legritkább esetben mélyenszántó szakmai érvelések valami ellen vagy mellett.

Sokkal inkább ügyrendi témájú, a konfliktust messzemenőkig kerülő felszólalásai voltak. Ennek tükrében nem lehet véletlen az sem, amit Tarlós István, egy, a lapunknak adott interjúban nyilatkozott: „Karácsony Gergely valamikor tavasszal könyörgött, hogy ne legyen kemény a kampány”. A vita és a konfliktuskerülés pedig azóta is gyakorlata: tegnap, bár elfogadta a köztévé meghívását, mégsem jelent meg a reggeli műsor felvételén. Azt mondta azért, mert tudomására jutott, hogy két vetélytársa, Puzsér Róbert és Berki Krisztián is meghívást kapott.

Ezzel szemben Tarlós István, miután 2006 októberétől a Fővárosi Közgyűlés tagja, valamint a fővárosi Fidesz–KDNP frakciószövetség elnöke lett, egészen Demszky Gábor 2010-es leváltásáig minden ülésen felszólalt olyan ügyekben mint a BKV költségvetése, 4-es metró projekt, a 2006-os októberi budapesti események, fővárosi kórházak helyzete és hosszan lehetne még folytatni a sort. Ez annyit jelent, hogy 2006 és 2010 ősze között, az összesen hetvenhárom ülés mindegyikén, legalább egyszer, de inkább több alkalommal hozzászólt a közgyűlési munkához, ezen belül csak az utolsó ellenzékben töltött évében ötvenkilencszer, a szűk négy év során pedig összesen több mint nyolcvan alkalommal vállalt nyílt vitát a regnáló polgármesterrel, Demszkyvel.

„Kiiktatnák a magyar határvédelmet”
 

Az önkormányzati választásnak azért is különösen nagy a tétje, mert az ellenzéki polgármesterek betelepítenék a bevándorlókat – jelentette ki tegnap a Fidesz-frakciószóvivője. Halász János szerint az ellenzék Gyurcsányékkal az élen itthon és Brüsszelben is kiszolgálja a bevándorláspárti erőket. A magyar emberek akaratával szembemenve lebontanák a kerítést, kiiktatnák a magyar határvédelmet, elfogadnák a betelepítési kvótát – mondta a frakciószóvivő. Hozzátette, a fővárosban Karácsony Gergely, Szegeden Botka László, Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter, továbbá Szombathely, Pécs, Salgótarján és a többi város ellenzéki polgármesterjelöltjei is betelepítenék a migránsokat.
(BR)

Kapcsolódó írásaink