Belföld

Több fővárosi temetőben vizsgálat indult a sírgondozás körüli szabálytalanságok miatt

Vizsgálatot indítottak több fővárosi temetőben a sírkőállítás és sírgondozás körül tapasztalható szabálytalanságok miatt – közölte csütörtökön Horváth József, a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) Zrt. vezérigazgatója.

Több fővárosi temetőben vizsgálat indult a sírgondozás körüli szabálytalanságok miatt
Több budapesti temető sírkőállítási és sírgondozási gyakorlata miatt is panaszok érkeztek az illetékesekhez, akik vizsgálatot indítottak a bejelentések nyomán. (Képünk illusztráció)
Fotó: MH/Katona László

A közlemény szerint áprilisban jutott a vezérigazgató tudomására, hogy legalább négy budapesti temetőben rendszerszintű szabálytalanságok vannak a sírkőállítás és sírgondozás körül. A panasztevők szerint a sírhely előkészítését végző dolgozók vannak olyanok, akik az elhunytak családjának egyedi igényei alapján méreten felüli sírgödörért, illetve annak kibéleléséért előre, zsebbe 50 és 100 ezer forint közti összeget kértek a hozzátartozóktól.

A név nélküli bejelentők szerint a dolgozók arra is utaltak, hogy a pénz nem is nekik kell, hanem a vezetőknek is le kell adni belőle. A vezérigazgató az információk nyomán azonnali vizsgálatot rendelt el.

A vizsgálatot végző illetékesek augusztus 1-jén arra tettek javaslatot, hogy az addigra már öt temetőt érintő vizsgálatot ki kell terjeszteni az év elejétől induló sírkőállítási és gondozási tevékenység dokumentációjának tételes átvizsgálására, melyet szeptember 30-ig tudnak elvégezni.

Szerdán az öt temető temetkezési gyakorlatával kapcsolatban panasz érkezett Tarlós Istvánhoz. A főpolgármester a bejelentés teljes körű kivizsgálására adott utasítást, melynek eredményeként a BTI vezérigazgatója elrendelte a folyamatban lévő vizsgálat kiterjesztését.

A vezérigazgató közleményében kiemelte: a BTI „mind a tizenhárom temetőjében folyamatosan küzd azért, hogy az elhunytak hozzátartozói méltó körülmények között emlékezhessenek meg halottaikról”.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom