Belföld

Takarékosan gazdálkodtak a Magyar Falu Program forrásaival Pusztaszentlászlón

„Jövőre olyan pályázatokon szeretnénk indulni, amelyek lehetőséget adnak az óvoda és a bölcsőde bővítésére”

Kiemelten figyeltünk arra, hogy a munkát helyi vállalkozók végezzék el – mondta lapunknak Kaj István, Pusztaszentlászló polgármestere. A zalai település az első helység az országban, ahol megvalósul a Magyar Falu Programon belül a Nemzeti és helyi identitástudat erősítése alprogram. A megszépült kultúrházat holnap adják át.

Takarékosan gazdálkodtak a Magyar Falu Program forrásaival Pusztaszentlászlón
Kaj István: Ügyes szervezéssel sok mindenre elég volt a nyolcmillió forint
Fotó: MH

– Mekkora összeghez jutottak hozzá a programon belül?

– Összesen nyolcmillió forintot nyertünk a helyi kultúrház kialakítására, és ügyes szervezéssel elértük, hogy ez az összeg sok mindenre elég legyen. A szóban forgó épület korábban az általános iskola tornatermeként szolgált, így például bordásfalak voltak a falra szerelve. Most minden megszépült, a világítást LED-es fényforrások szolgáltatják, a falak ki lettek festve, meszelve, az elavult konvektorokat modern fűtési rendszerre és radiátorokra cseréltük, de gázkazánból is újat építettek be a szakemberek. Emellett jutott pénz – hatszázezer forint – egy multifunkcionális fénymásoló-nyomtató berendezésre, valamint további forrás új asztalokra és nyolcvan kényelmes székre is.

– Kik végezték el a feladatot?

– Kiemelten ügyeltünk arra, hogy a munkát helyi vállalkozók végezzék, s igyekeztünk a maximumot kihozni a keretből. Külön érde-mes hangsúlyozni, hogy az önkormányzat jövő január elsejétől saját költségen egy esztendőn át félállásban egy embert fog alkalmazni a kultúrházban. Természetesen a dolgozót pályázat útján fogjuk kiválasztani.

– Mennyien élnek a településen?

– Ötszázhatvanhét ember lakik itt. Mivel az utóbbi időben egyre több nálunk a gyermek, jövőre olyan pályázatokon szeretnénk indulni, amelyek lehetőséget biztosítanak az óvoda és/vagy a bölcsőde bővítésére. Az ide költöző fiatal házasoknak kétszázezer forintos letelepedési támogatást adunk. Mivel Zalaegerszeg viszonylag közel, alig huszonöt kilométerre fekszik, érdemes hozzánk költözni.

– Munkalehetőség mennyi akad a faluban?

– Olyannyira, hogy a közmunkára is alig-alig találunk egy-két szabad embert.

– Visszakanyarodva a megszé­pült kultúrházra, ki fogja majd használni?

– Több civil egyesületünk van, például a szőlészek vagy a dalárda. Az átadás napján a helyi őstermelők lesznek itt, de az óvodások és iskolások is fellépnek. Innen indulnak majd a szüreti felvonulások, és a megszépült környezetben fogjuk köszönteni a helyi időseket is.

Átcsoportosítás egészségügyi célra

Orvosi eszköz mintaprogram megvalósításáról döntött a kormány a Magyar Falu Program keretében – derül ki a Magyar Közlönyből. A határozat szerint kétmilliárd forintot csoportosítanak át erre a célra, az emberi erőforrások miniszterének arról kell gondoskodnia, hogy a fejlesztés kapcsolódhasson az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez. A programra eredetileg százötvenmilliárd forintnyi hazai forrás jut, ám a kormány – ahogy arról lapunk elsőként beszámolt – nemrég döntött arról, hogy emellett 108 milliárd forintos európai uniós forrás is álljon rendelkezésre bölcsődék fejlesztésére és csapadékvíz-elvezetési problémák megoldására. Gyopáros Alpár kormánybiztos egy minapi rendezvényen arról beszélt, az érintett, ötezer fősnél kisebb települések igényeihez igazodik a Magyar Falu Program, amit mutat, hogy a csaknem 2900 ötezer lakos alatti település 92 százaléka pályázott valamilyen fejlesztésre, és ötvenöt százalékuk már nyert is. A kormány határozott célja, hogy a népességet, különösen a fiatalokat a helyben maradásra ösztönözzék. (KD)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom