Belföld

Időseket támogató okosotthon-szolgáltatást vezetett be az V. kerület

Magyarországon egyedülálló innovatív idősügyi szolgáltatást vezetett be az V. kerületi önkormányzat, az úgynevezett „okosotthon” program keretében egyedül élő idősek otthonait szerelik fel digitális eszközökkel, amellyel enyhíteni kívánják az magányukat és növelni a biztonságérzetüket - tudatta a belvárosi önkormányzat csütörtökön.

A program elsődleges célja az abban résztvevő - 65 évet betöltött, egyedülálló, otthonát korlátozottan elhagyni képes, jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban résztvevő - idős emberek életminőségének javítása - olvasható a kerület közleményben.
A szolgáltatás keretében monitorozzák a fiziológiai állapotot, nyomon követik a mozgást. Riasztást eredményez a mozdulatlanság és az eszméletvesztés, érzékelik a betörést, valamint videochat-szolgáltatással segítik elő a programban résztvevők társadalmi kapcsolatait.
A jelzéseket fogadó központi rendszer a normális életviteltől eltérő események azonosítását a mesterséges intelligencia alkalmazásával képes felismerni - olvasható a közleményben.
A kerület amerikai mintára fejleszti ezeket az „okosotthonokat” annak érdekében, hogy a bentlakásos intézménybe való bekerülés elkerülhető, de legalábbis elhalasztható legyen.

A közlemény szerint Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz-KDNP) kerületi polgármester a fejlesztésről beszámoló csütörtöki rendezvényen elmondta az is, hogy  nemrég a Balassi Bálint utcában adták át a szolgáltatások széles körét nyújtó, a 21. századnak megfelelő idősklubot, amely teljes körűen felújított helyiségekkel rendelkezik.

Továbbá közölte azt is, hogy ligetté alakítják a Podmaniczky teret és épül a Belvárosi Sportközpont is.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom