Belföld

Elhunyt Riz Levente, Budapest XVII. kerületének polgármestere

Meghalt Riz Levente, közölte közleményben Tarlós István főpolgármester csütörtökön. Mély fájdalommal értesültem polgármester barátom, kollégám és képviselőtársam haláláról - írta.

Elhunyt Riz Levente, Budapest XVII. kerületének polgármestere
Elhunyt Riz Levente XVII. kerületi polgármester
Fotó: MH

Mély fájdalommal értesültem polgármester barátom, kollégám és képviselőtársam haláláról. Egyik legközelebbi munkatársam volt, ezért halála számomra személyes veszteség is - írta a főpolgármester hivatali közleményben.

Riz Levente 2006 óta volt a XVII. kerület polgármestere és a Fővárosi Közgyűlés tagja. Közös munkánk során tapasztaltam, hogy minden törekvése, minden kerületéért és a fővárosért tett intézkedése Budapest érdekeit szolgálta. Őszinte részvétemet nyilvánítom családjának - áll a részvétnyilatkozatban.

Riz Leventét, Budapest Főváros Önkormányzata saját halottjának tekinti - jelentette ki Tarlós István.

Közleményben fejezte ki részvétét a Fidesz is melyben az áll, Riz Levente hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után hunyt el.  A hatalmas munkabírású, elkötelezett, kiváló polgármester 2006 óta vezette a főváros XVII. kerületét, az ott élők nagy arányban támogatták az általa elvégzett munkát. Halálával igaz barátot, tapasztalt szövetségest és nagyszerű polgármestert veszítettünk el. Isten nyugosztaljon, Levente! - írták.

Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: „amikor egy 45 éves, tervekkel teli ember meghal, akkor ott nincs politika, csak döbbenet”. A Jobbik őszinte részvétét fejezi ki Riz Levente családjának - tette hozzá.

Riz Levente Budapesten született 1974. december 2-án. Középiskolai tanulmányait a XVII. kerületi egykori Fürst Sándor (ma Balassi Bálint) Gimnáziumban végezte. Tanulmányait az ELTE BTK-n folytatta, ahol történelem, politológia és összehasonlító irodalomtudomány szakon szerzett diplomát. Nem sokkal később letette a közigazgatási alapvizsgát, majd a közigazgatási szakvizsgát is.

1997 óta dolgozott a Fideszben. Előbb, mint a parlamenti frakció szakértője, majd 1998–2002 között az Oktatási Minisztériumban, mint miniszteri tanácsadó. Közben a Fidesz Elnöki Kabinet munkatársa is volt egy ideig. 2002 óta a frakció oktatási szakértőjeként tevékenykedett. A XVII. kerületi Fidesz csoportnak 2005 óta volt elnöke.

A 2006-os önkormányzati választáson 53,92%-os részvételi arány mellett, 15 763 szavazattal megválasztották a kerület polgármesterévé az azt 2002 óta irányító Dr. Hoffmann Attilával (MSZP-SZDSZ) szemben, aki alig több, mint 300 szavazattal maradt alul. Riz egyúttal a Fidesz fővárosi listáján bejutott a Fővárosi Közgyűlésbe is.

A 2010-es országgyűlési választáson a Fidesz jelöltjeként egyéniben, a budapesti 25. választókerületben induló Riz már az első fordulóban elnyerte a mandátumot, 56,84%-os támogatottsággal. Az őszi önkormányzati választáson több mint kétharmados arányban választották újra kerületi polgármesternek, és ezt a pozíciót a 2014-es választáson is megőrizte.

1997 és 2009 között a rákoskeresztúri Pál Apostol Katolikus Általános Iskola és Gimnázium tanáraként is dolgozott.

2019. augusztus 13-án Riz Levente bejelentette, hogy egészségügyi okok miatt nem indul újra a 2019-es önkormányzati választáson.  Akkor azt írta Facebook-oldalán: 

Szeretnélek Benneteket tájékoztatni, hogy szándékaim ellenére a betegséggel vívott küzdelmem még több energiát kíván, ezért most kizárólag a gyógyulásomra, valamint a családomra koncentrálok és visszalépek a polgármester-jelöltségtől. Hosszú évek vezetői tapasztalata alapján, erős bizalommal javaslatot tettem arra a jelöltre, aki helyettem méltó módon képviselheti a rákosmentiek érdekeit. Ajánlom figyelmetekbe Horváth Tamás alpolgármester kollégámat, aki eddig is megbízhatóan és alázattal végezte munkáját a kerületi polgárokért és biztos vagyok benne, hogy Rákosmente vezetése jó kezekben lesz nála. Természetesen erőmhöz és lehetőségeimhez mérten ezután is számíthattok rám, hisz Ti is tudjátok, milyen fontos számomra a kerület és az itt élők sorsa. Hálásan köszönöm mindenkinek az elmúlt tizenhárom év bizalmát és támogatását. Együtt olyan élhető, modern kertvárost építettünk fel, amelyre méltán büszkék lehetünk.

44 éves korában hunyt el.

Objektum doboz