Belföld

Legyen közösségi téma a fogyatékosság ügye

Duplájára emelkedett az érdekvédő szervezetek költségvetési támogatása 2010 óta: akkor 522 millió forintot, idén már több mint egymilliárdot költött e célra az állam

Idén huszonnyolcadik alkalommal rendezték meg tegnap a sérült gyermekek napját a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A programon összesen tízezer fogyatékossággal élő fiatal vett részt, akiket állatsimogató és fogászati busz is várt a helyszínen.

Legyen közösségi téma a fogyatékosság ügye
Sérült gyermekek napja az állatkertben. Számos támogatási forma segíti a fogyatékkal élőket
Fotó: MH/Purger Tamás

Az állam célja, hogy segítse a fogyatékossággal élőket az önálló életvitel megélésében, ehhez azonban közösségi akarat szükséges, hogy az országban a civil szervezetektől az egyházakon és önkormányzatokon át a családokig közösségi téma legyen a fogyatékosság ügye – mondta tegnap Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára a sérült gyermekek napján a budapesti állatkertben.

A kormány a „Semmit rólunk nélkülünk” szlogen jegyében támogatja a fogyatékossággal élő honfitársainkat. Duplájára emelkedett a fogyatékosügyi szervezetek költségvetési támogatása, hiszen míg 2010-ben ez az összeg 522 millió forint volt, addig idén már elérte az 1,114 milliárdot. A kormány infokommunikációs akadálymentesítési pályázata csaknem 380 ezer fogyatékossággal élő életét teszi könnyebbé, amit az állam négymilliárd forinttal támogat.

Tovább nőtt a foglalkoztatási támogatás is, idén már 365 akkreditált munkáltató részesül bérköltség-támogatásban 42 milliárd forint értékben. Szintén emelkedett a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási aránya: 2011-ben még 18 százalék volt, míg ebben az évben elérte a 41,6 százalékot. Nőtt az ápolási díj összege, ez az intézkedés 33 ezer családot érint, míg a gyod ez év január 1-jétől eléri a százezer forintot, ami 18 ezer családra vonatkozik. Ötezer-ötszáz új és használt gépjármű beszerzését támogatja az állam mozgáskorlátozottaknak, jelnyelvi tolmácsszolgáltatásra pedig évente 420 millió forintot költ – sorolta.

Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott aláhúzta, fontos, hogy a fogyatékkal élők is részt tudjanak venni a társadalmi életben, az eseményeken, az oktatásban, valamint a munkaerőpiacon.

Az esemény kapcsán megköszönte Bártfai-Mager Andrea, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter segítségét, akinek közbenjárására 76 Volánbusz szállította a fővárosba a sérült fiatalokat.

Gyene Piroska, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének (ÉFOÉSZ) elnöke ehhez kapcsolódva megemlítette: idén tízezer fogyatékossággal élő gyermek és felügyeletre szoruló felnőtt látogathatott el a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. A szervezet vezetője az ÉFOÉSZ sikerei között említette, hogy egy uniós pályázat keretében 850 millió forintból úgynevezett önálló életvitelcentrumokat nyitottak húsz városban. A programra ez év december 31-ig biztosított az EU-s forrás, de reményét fejezte ki, hogy az állam továbbra is támogatja majd a fogyatékossággal élők önálló életvitelét segítő programot. A tárgyalások jól haladnak – mondta lapunknak Gyene Piroska. A sérült gyermekek napján a fogyatékossággal élő fiatalokat rengeteg program, különböző ismeretterjesztő állomások, állatsimogató és fogászati busz várta.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom