Belföld

Karácsony-féle hiteltelenségek

Teljesíthetetlen elképzelésekkel és be nem tartott ígéreteivel is kampányol az ellenzéki pártok Zuglóban már „bizonyított” főpolgármester-jelöltje

A jelek szerint Karácsony Gergely még a saját kampányára vonatkozóan tett ígéreteinek a teljesítésére sem képes, ezek többsége általánosságban megfogalmazott lózung lett. Azok a programpontjai pedig, amelyeket részletesebben megfogalmazott, teljesen értelmetlenek vagy teljesíthetetlenek.   

Karácsony-féle hiteltelenségek
Bevándorláspárti szólamok. Karácsony Gergely és Fekete-Győr András
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Alighanem igaza volt Tarlós Istvánnak, amikor az összevissza ígérgető Gyurcsány Ferenchez hasonlította az ellenzék budapesti főpolgármester-jelöltjét, és akkor sem tévedett, amikor úgy fogalmazott: Karácsony Gergely annyiszor hazudik, ahányszor megszólal. A zuglói polgármester még januárban jelentette be: száz nap alatt nyilvánosságra hozza programjának egy-egy elemét. Már ezt az ígéretét sem tartotta be, hivatalos főpolgármesteri programját csak júliusban mutatta be, ráadásul még ebben sem sikerült konkrétumokat tartalmazó összeállítással a nyilvánosság elé állnia.

A Budapest Mindenkié címet viselő anyag legfőbb jellemzője, hogy legfeljebb nyomokban tartalmaz kézzel fogható és számonkérhető tervet, de például furcsa mód szerepel benne a Főpolgármesteri Hivatal előtti, jelenleg is közterületnek számító rész „visszaadása a köznek”, ahol majd kialakítják a Budapesti Agórát, ami a Karácsony által támogatandóként meghatározott civil szervezetek székhelye lesz, és ahol minden évben demokráciafesztivált szervezne.

A választási brosúra kevés konkrét ígérete, hogy az üresen álló önkormányzati ingatlanokat fontos közfeladatot vállaló civil szervezeteknek a használatába adnák. Ugyanakkor inkább az abszurd humor kategóriájába tartozik, hogy a zuglói szabályozási modellnek megfelelően minden szerződést és közérdekű adatot jól kereshető módon nyilvánosságra hoznak majd. Ez különösen is „hiteles” annak fényében, hogy Karácsony saját kerületében korántsem jeleskedik a transzparencia műfajában.

A program bemutatása óta sikerült bejelentenie, hogy majd leállítja az újabb stadionok építését – amivel csak az a baj, hogy jelenleg nincs Budapesten olyan projekt, amellyel ezt meg lehetne tenni. De Karácsony képes volt hordozható fákat magával ráncigálva egész erdők kialakítását belengetni, úgy, hogy az elmúlt években a saját kerületében szinte semmit nem tett a fák megőrzése vagy telepítése érdekében. Ezzel szemben az önmagában a szuperzöld elkötelezettséget újonnan felfedező Karácsonyhoz képest valódi zöldpolitikus Tarlós István csak 2016 óta tízezer új fát ültettetett Budapesten. Karácsony tehát kezdettől fogva alaptalanul ígérget, ráadásul annak tudatában, hogy a főpolgármester mozgástere bizonyos értelemben korlátozott. Így például teljesíthetetlenül is magára vállalta a Magyar Liberális Párt drogliberalizációs programját, noha ehhez parlamenti többség kellene neki, nem városvezetői szék.

Legutóbb azzal rukkolt elő, hogy bérlakásépítési programot indítana, mondván, ezzel megoldja a fiatalok lakhatási gondjait. Csakhogy szándékát finoman szólva is árnyalja, hogy zuglói polgármesterként egyetlen bérlakást sem építtetett, noha ötszázat vállalt, ehelyett eddig csak eladni volt képes hetvennégyet.

Ráadásul újabb kínos bakit sikerült elkövetnie, amikor a Nemzeti Múzeum és Csepel fővároson belüli helyét nem ismerő jelölt kampányfilmjében már Budapest nevét sem sikerült helyesen leírni. Tegnap pedig a momentumos Fekete-Győr Andrással kampányolt közösen, aki azt mondta, extra pénzt fizettetne Magyarországgal, ha nem fogad be migránsokat. w

Kapcsolódó írásaink