Belföld

Házról házra járva osztották a sonkát

Kísért a múlt: az egyik szavazókörben az MSZP, a P és a DK jelöltje négyszer annyi voksot kapott, mint a többi körzetben

„Zuglóban most nem csupán arról van szó, hogy nyertünk, hanem arról, hogy a Fidesz támogatottsága megroppant” – ezt mondta 2014 áprilisának végén az ATV-ben Karácsony Gergely azt követően, hogy az MSZP, a Párbeszéd és a DK jelöltje, Bitskey Bence megnyerte az időközi választást Zugló egyik választókerületében. A körzet 14. szavazókörében, ahol nehéz sorsú és roma nemzetiségű emberek élnek, a többi szavazókörhöz képest négyszeresen kimagasló eredményt ért el a „demokratikus pártok” közös jelöltje.

Házról házra járva osztották a sonkát
Karácsony Gergely
Fotó: MH

Később azonban, midőn a CivilZugló Egyesület elnöke, Várnai László és aktivistái megpróbáltak választ kapni e rendkívüli eredményre, kiderült, hogy néhány nappal a választás előtt az itt lévő lakóházak gondnokainak segítségével százas nagyságrendben, házról házra járva sonkát és ajándékcsomagokat osztogattak.

A helyszínen készített videóból az is kiviláglott, hogy többeknek pénzt is osztogattak, a videóban két asszony szájából is elhangzóan háromezer forintokat.

Az ennek folyományaként Várnai feljelentése alapján megindult nyomozást aztán a BRFK hosszas vizsgálódás után megszüntette, méghozzá úgy, hogy a bűncselekmény tényét is meg tudták állapítani, ám a tettesek, azaz a sonkaosztásról döntők nem akadtak horogra. A helyi választási bizottság ezután elutasította a választás megismétlésére tett indítványt. Karácsony Gergely, aki akkortájt még nem volt Zugló polgármestere, csupán a Párbeszéd társelnöke, a történteket úgy értékelte, hogy Zuglóban brutális győzelmet aratott a baloldal. Most viszont, hogy Józsefvárosban a helyi választási bizottság feljelentése alapján nyomozást rendelt el az ügyészség a választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt, már arról beszél, hogy a rendőrséget politikai célokra használják fel.

Ugyanezen a környéken most az egyik roma szervezet elnöke állította lapunknak, hogy félnek a zuglói romák nem rá szavazni. Karácsony Gergely az ezzel kapcsolatos kérdéseinket a helyi választási bizottsághoz továbbította.

Kapcsolódó írásaink

Karácsony-féle hiteltelenségek

ĀTeljesíthetetlen elképzelésekkel és be nem tartott ígéreteivel is kampányol az ellenzéki pártok Zuglóban már „bizonyított” főpolgármester-jelöltje

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom