Belföld

Újraélednek a kvótatervek

Hétértékelő. Kiszelly: A Momentum és a DK ledarálná az MSZP-t, az LMP és a Jobbik szétesőben

A visegrádi négyek európai erősödéséről, Trócsányi László jelölésének súlyáról, az újabb európai bevándorlási elképzelésekről és a hazai ellenzék feszültségeiről is beszélt lapunknak Kiszelly Zoltán politológus.

Újraélednek a kvótatervek
Fotó: MH

A visegrádi négyek erősödését mutatják az elmúlt időszak külpolitikai fejleményei, látszik, országaink európai tényezővé váltak – mutatott rá lapunknak Kiszelly Zoltán politológus. Felidézte: a sikersorozat Timmermans és Weber bizottsági elnökké választásának meghiúsításával, majd a térségünk felé megértést és tiszteletet mutató Ursula von der Leyen megválasztásával kezdődött. Kiderült az is, egyes kérdésekben mindig találunk partnereket a nagyobb nyugati tagállamok között is.

A valutaalap élére bolgár vezető kerül, Angela Merkel pedig hazánkba látogatott, s elismerte az uniós források felhasználásának hatékonyságát, cáfolva az ellenzék korrupciós vádjait – sorolta az elemző, aki a legújabb sikernek azt tartja, hogy eldőlt, az előzetes híresztelésekkel szemben Trócsányi Lászlónak mégis komoly, fontos pozíciót szánnak. Ennek kapcsán rámutatott, nemcsak hazánk, az egész régió stratégiai érdeke is az EU további bővítése, részben azért, mert kiderült, a görögök képtelenek megvédeni Európa határait, a védvonalat Észak-Macedóniába kell helyezni. Vagyis Trócsányi portfóliója a nyugat-balkáni bevándorlási útvonal lezárása miatt is fontos. Megjegyezte, Brüsszelben „bővítési fáradtság” van, ám ez is elsősorban a németeken múlik.

Migrációs helyett az európai életforma védelmét szolgáló biztosa is lesz az Európai Bizottságnak. Kiszelly szerint ez is visegrádi siker, egyúttal üzenet a migránsoknak: nem mi akarunk alkalmazkodni, nektek kell hozzánk. Közben Emmanuel Macron nehézségekkel küzd, sztrájkok sora vár rá a nyugdíjreform miatt, a németekkel nem működik az együttműködés, ezért – követve a francia politika hagyományait – az elnök keleten keres szövetségeseket Berlin ellenében. A politológus úgy látja, Macron rájött arra, hogy a visegrádiak segítségével lehet elérni dolgokat, ahogy talán végre arra is, hogy zsákutca a multikulti.

További európai fejlemény, hogy Horst See­hofer új migránskvótát javasolt a Süddeutsche Zeitungban. Ezt a tervet viszi majd az uniós belügyminiszteri csúcsra. Közben Gyurcsányné azt szeretné, hogy az önkormányzatok kapjanak közvetlen támogatást, legalábbis azok, melyek befogadnak menedékkérőket. Ez így együtt egy újabb meghívót jelent, ráadásul az olasz kikötőket is újra megnyitják Salvini eltávolítása után – húzta alá. Az elemző kiemelte, a magyar ellenzéken belül továbbra is dúl a harc, olykor egészen nemtelen eszközökkel, a Momentum és a DK ugyanis le akarja darálni az MSZP-t meg a többieket. Az LMP és a Jobbik már a szétesés szélén áll, nem tudnak megyei listákat sem állítani. A szocia­listák kétségbe vannak esve, ezért hihető az adatmásolási botrány, mivel Karácsony Gergely az utolsó esélyük: ha jól szerepel, meg tudnak kapaszkodni, ezért mindent be kell vetniük. Gyurcsány most visszahúzódik, de majd ismét rákapcsol – vetítette előre Kiszelly, aki a párbeszédes margitszigeti provokáció kapcsán elmondta, Tordai Bence azért ment Tarlós Istvánhoz, hogy a tízezredik fa elültetéséről elterelje a figyelmet. Nem illik ugyanis az ellenzéki képbe, hogy a főpolgármester védi
a természetet.

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsány mosolya nem őszinte

ĀHétértékelő. Magáról állít ki szegénységi bizonyítványt az ellenzéki pártok közös főpolgármester-jelöltje

Lózungos kampánynyitó

ĀHétértékelő. A Fidesz–KDNP támogatottsága rekordmagas szinten van, nincs kormányváltó hangulat, így nem létező jelenségre építi stratégiáját az ellenzék – véli Deák Dániel

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom