Belföld

Tarlós: Karácsony soha életében nem oldott meg semmit

Tarlós Istvánt Karácsony Gergelynek a főpolgármester-jelöltek vitájával kapcsolatos viselkedése Gyurcsány Ferenc 2006-os szereplésére emlékezteti, mivel a zuglói polgármester pont ugyanolyan felelőtlenül ígérget kampányában, mint annak idején a bukott miniszterelnök. A főpolgármester egy szombaton megjelent interjúban arról is beszélt, az adatkezelési botrány mögött ellenzéki provokációt sejt, ellenfelei alig várják, hogy mártírt csinálhassanak magukból.

Tarlós: Karácsony soha életében nem oldott meg semmit
Tarlós: Karácsony nem véletlenül kerüli a kampányban Zuglót, mint ördög a tömjénfüstöt, pedig az az egyetlen hely, ahol be tudná mutatni eddigi eredményeit
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Karácsony tutyimutyi, tétova mamakedvence – fogalmazott a főpolgármester a Magyar Nemzetnek nyilatkozva. „Amikor a főpolgármester-jelöltek közti vita lehetőségét Karácsony először felvetette, közöltem néhány feltételemet. Úgy csinál most, mintha nem emlékezne. Egyszer azt írja, csak velem akar vitázni, este az ATV-ben már úgy beszél, tőle ott lehet mindenki, ma megint ír, hogy csak ketten vitázzunk. Egyszer ír, hogy minden feltételt elfogad, másnap azt mondja, ne legyenek feltételek. Minden nap mást mond” - emlékeztetett Tarlós István.

Karácsony vitával kapcsolatos viselkedése Gyurcsány Ferenc 2006-os szereplését juttatja a főpolgármester eszébe, csak ezt gyengébben, alkatánál fogva esetlenebbül adja elő az ellenzéki politikus.

Abban a vitában Gyurcsány mindent megígért, válogatás nélkül, aztán egy hónap múlva jött az őszödi beszéd, ahol bevallotta, minden hazugság volt. Karácsony a kampányában – hasonló hátsó gondolattal – kezdettől fogva javarészt állami kompetenciákat feszeget, alaptalanul ígérget annak ellenére, hogy tudnia kell, törvény zárja ki ezekben a kérdésekben a főpolgármesteri mozgásteret – hangsúlyozta Tarlós István.

A főpolgármester szerint Karácsonynak először azt kellene eldöntenie, hogy a másik két vetélytársával egyáltalán akar-e vitázni. Mivel Karácsony megszólalásai alapján sokkal erősebbnek tartja magát, mint Berki Krisztián és Puzsér Róbert, akkor vitázzon előbb a két másik kihívóval is, hiszen biztos benne: úgyis legyőzi őket. Aztán döntse el, mit szól a feltételekhez, akar-e beszélni Zuglóról vagy nem – mondta Tarlós István.

Az ellenzék sorozatos, az ajánlóívekkel kapcsolatos adatkezelési botránya kapcsán Tarlós István úgy fogalmazott: nem jó, ha törvénytelenségbe csúszik át a kampány, de óvatosan bánna vele, mivel szerinte az ellenzék részéről provokáció sejthető, és alig várják, hogy mártírt csinálhassanak magukból.

Tarlós István arra is reagált, hogy Karácsony Gergely az ATV-ben megoldóembernek nevezte magát. „Szeretném tudni, hogy Zuglóban, polgármesterként – vagy általában eddig valaha is – mit oldott meg?” – tette fel a kérdést a főpolgármester, aki szerint Karácsony nem véletlenül kerüli a kampányban Zuglót, mint ördög a tömjénfüstöt, pedig az az egyetlen hely, ahol be tudná mutatni eddigi eredményeit.

A főpolgármester emlékeztetett, hogy Karácsony körül van néhány tapasztalt régi SZDSZ-es, például Horn Gábor, akik még emlékeznek Demszky Gábor jelmondatára, aki 1990-ben a tettek emberének nevezte magát, ennek analógiája köszön vissza Karácsony kampányában. Az, hogy Demszky a „tettek embere”, valóságos posztulátumnak tűnik Karácsony mostani bejelentéséhez képest – tette hozzá.

Azt is elmondta, hogy értesülései szerint az ellenzék, ahogy azt már korábban többször is tette, ismét elő akar venni egy 25 évvel ezelőtti ügyet. „Volt egy közlekedési balesetem 1995-ben, ami igen rossz érzés volt, de amiben vétlen voltam, és az esetnél jelen voltak a hozzátartozók is. A balesetet a kerületi kapitányság egy percig sem vizsgálta, ügyészi felügyelet mellett azonnal átvette a BRFK. Ezt az esetet eddig minden kampányban elővették, és most is megkaptam az üzenetet és fenyegetést, hogy újra ezzel akarnak operálni” – számolt be a főpolgármester.

Kapcsolódó írásaink