Belföld

Rejtő Jenőre emlékeztek a II. kerületben

Rejtő Jenő emléke előtt tisztelegve macskakövet helyeztek el a legendás író második feleségének Bimbó út 3. szám alatti otthona előtt pénteken Budapesten. Az ünnepségen Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere hangsúlyozta: közös felelősség az emlékek ápolása, a modern kori antiszemitizmussal szemben viszont zéró toleranciát kell tanúsítanunk.

Rejtő Jenőre emlékeztek a II. kerületben
Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke, Balázsovits Lajos színművész és Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere a pénteki avatóünnepségen
Fotó: II. kerületi önkormányzat

Az elmúlt 12 évben Günter Demnig kölni szobrászművész mintegy 400 botlatókövet alkotott és helyezett el Magyarország számtalan pontján. Az emlékjelek a deportált, munkaszolgálatban vagy haláltáborokban elpusztított honfitársainkra emlékeztetnek utolsó szabadon választott lakóhelyükön - áll a II. kerületi önkormányzat lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A közlemény arra is felhívja a figyelmet, hogy 2019-ben a holokauszt 75. évfordulójára a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület országszerte közel száz újabb botlatókő elhelyezésében működik közre. Idén a fővárosban csak egyetlen helyszínen, a Bimbó út 3. előtt, Rejtő Jenő egyik utolsó lakhelyén tett le emlékező macskakövet Günter Demnig. Ez a 15. botlatókő a II. kerületben.

A botlatókő Rejtő Jenő második feleségének Bimbó út 3. szám alatti otthona előtt található
A botlatókő Rejtő Jenő második feleségének Bimbó út 3. szám alatti otthona előtt található
Fotó: II. kerületi önkormányzat

A péntek esti ünnepségen Láng Zsolt, a kerület polgármestere elmondta: a házban Gábor Magda, Rejtő Jenő második felesége élt. Az író boldog időket töltött itt, majd 1942 őszén megkapta munkaszolgálati behívóját, és alig két hónappal később már halott volt.

„Megrendítő sorsa csak egy a zsidó honfitársaink százezreinek tragédiái közül. Mindannyiunk közös felelőssége, hogy az emlékek ápolása mellett továbbra is zéró toleranciát tanúsítsunk a modern kori antiszemitizmus minden formája ellen, hogy a közéletben ne legyen helye olyanoknak, akik a változás hamis álcája mögé próbálják rejteni korábbi botrányos tetteiket és mondataikat” – fogalmazott Láng Zsolt.

A megemlékezés végén Balázsovits Lajos színművész olvasott fel Rejtő Jenő műveiből részleteket.