Belföld

Családügyi szempontból is vizsgálni kell a rettegett betegséget

Az Alzheimer-kór negatív hatással van a beteg környezetére, családjára is, ezért fontos, hogy ne csak egészségügyi oldalról vizsgáljuk, hanem családügyi szempontból is - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának családpolitikáért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Székesfehérváron.

Családügyi szempontból is vizsgálni kell a rettegett betegséget
Beneda Attila
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Beneda Attila a Katolikus Szeretetszolgálat Adj esélyt az éveidnek! mottóval jövő szombaton megrendezendő, az Alzheimer-kór elleni világnaphoz kapcsolódó helyi figyelemfelhívó programjáról tartott sajtótájékoztatón kiemelte, örömteli módon folyamatosan nő Magyarországon a születéskor várható élettartam, de ezzel együtt emelkedik a demenciában szenvedők száma is.

Rámutatott arra, hogy a betegség megelőzhető, elsősorban életmódváltással, rendszeres sportolással, a dohányzás mellőzésével.

Spányi Antal, a Katolikus Karitász elnöke elmondta: a katolikus egyháznak feladata a családok és a bajban lévők támogatása, ezért is álltak az ügy mellé, így felhívhatják a társadalom figyelmét arra, hogy mindenki felelős önmagáért és másokért. Jelentős problémának nevezte a demenciát, amellyel Magyarországon 250 ezren küzdenek, az érintettek száma pedig meghaladja az egymilliót.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester azt mondta, az Alzheimer-kórral küzdők a leginkább kiszolgáltatottak a társadalomnak, a közösség emberi és lelki támogatására szorulnak. Erre szeretnék felhívni a figyelmet a székesfehérvári rendezvénnyel, a problémakört sok oldalról igyekeznek körüljárni.

Radnainé Egervári Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója kiemelte, hogy az emberek nagy része életének utolsó tíz évében segítségre szorul, ennek egyik oka a demencia, amely óriási lelki, érzelmi és anyagi terhet jelent a hozzátartozók számára.

Jelezte, hogy szervezetük 2015-ben uniós forrásból programot indított, amelynek keretében legalább hétszáz szakdolgozót képeztek. Egy újabb pályázat segítségével igyekeznek a szakemberek által kitalált gondozási formát a gyakorlatba átültetni, emellett az egészségfejlesztési irodák segítségével felkészíteni a társadalmat a demenciás betegek gondozására, rövidfilmekkel felhívni a figyelmet a demencia jelenségére, továbbá ingyenes információs órákat tartani a hozzátartozóknak.

A kiosztott összegzés szerint szeptember 21-én, az Alzheimer-kór elleni világnapon Székesfehérváron több helyszínen várják az érintetteket, érdeklődőket. A városházán szakmai konferenciát rendeznek A demencia társadalmi terhei és a megelőzés lehetőségei címmel, a Városház téren tematikus sátrakban a demencia megelőzését és kezelését mutatják be, míg az Alba Plaza előtti téren demenciaszűrést is végeznek.