Belföld

Bértámogatás az önkormányzatoknak

Pintér Sándor tájékoztatása szerint legkésőbb a jövő héten megkapják egyhavi pluszjuttatásukat a közfoglalkoztatottak

Több mint tízmilliárd forintos keretet biztosít az idei költségvetés a szegényebb önkormányzatoknál dolgozó köztisztviselők béremeléséhez, pályázatok alapján több mint ezer település részesült támogatásban. Ezzel együtt a következő napokban egyszeri, nettó ötvennégyezer forintos pluszjuttatást kapnak kézhez a közfoglalkoztatottak.

Bértámogatás az önkormányzatoknak
Pintér Sándor
Fotó: MH

Úgynevezett kiegyenlítő bérrendezési alapot biztosít a költségvetés az önkormányzatok számára, pályázati úton nyújtva forrást az alacsonyabb adóerő-képességű, azaz szegényebb településeken dolgozó köztisztviselők béremeléséhez – derül ki Pintér Sándor belügyminiszter egy ellenzéki írásbeli kérdésre adott válaszából. A pályázatok alapján több mint ezer helyhatóság részesült támogatásban, több mint tízmilliárd forint összegben. „Ez a kormányzati intézkedés jelentősen hozzájárul a helyi önkormányzati képviselő-testületek hivatalaiban foglalkoztatottak anyagi megbecsüléséhez” – fogalmazott a tárcavezető. Emellett az idei büdzsé lehetőséget biztosít a településeknek, hogy saját forrásaik terhére a törvényben rögzítettnél magasabb összegben állapíthassák meg az illetményalapot. Ezzel a lehetőséggel az önkormányzatok többsége már az elmúlt években is élt.

Válaszában Pintér kitért arra is, hogy egy augusztus végi kormányhatározat révén a közfoglalkoztatási jogviszonyban lévő személyek egyszeri, 81 530 forintos pluszjuttatásban részesülnek, amely hivatalosan az „álláskeresés közben felmerült költségekhez” való hozzájárulás. A korábbi tájékoztatás szerint az összeget a 93 ezer érintett legkésőbb szeptember 20-ig megkapja.

A juttatás azoknak jár, akik 2019. január 1. és július 31. között legalább három hónapig közfoglalkoztatotti jogviszonyban álltak és ez augusztus 1-jén is fennállt. A gyerekes családok és a nyugdíjasok mellett a közfoglalkoztatottak is részesülnek Magyarország jó teljesítményéből. Ezzel elismerik a közösségért végzett értékteremtő munkájukat – fogalmazott ezzel kapcsolatban Kontrát Károly belügyi államtitkár.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom