Belföld

Gy. Németh Erzsébet csak kampányolni jár a kerületbe

Eredményes a reptéri zajvédelemért folytatott többéves küzdelem, de még nem született teljes megoldás

Az egészségügyi ellátás állt a középpontban, felújítottuk a rendelőket, sőt építünk is egyet – számolt be Horváth Tamás, a Fidesz–KDNP rákosmentei polgármesterjelöltje.

Gy. Németh Erzsébet csak kampányolni jár a kerületbe
Horváth Tamás: A többség számára szimpatikussá, támogatásra méltóvá váltunk
Fotó: MH/Katona László

Megdöbbentő, hogy Gy. Németh Erzsébetnek van képe kampányolni a rákoskeresztúri metrószárnyvonallal, úgy, hogy a Fővárosi Közgyűlésben ő volt az egyetlen, aki 2015. október 28-án nem szavazta meg, hogy a főváros a BKK Zrt.-t bízza meg a projekt terveinek elkészítésével – mutatott rá lapunknak Horváth Tamás XVII. kerületi alpolgármester, aki ősszel Riz Levente helyett indul a polgármesteri címért a Fidesz jelöltjeként. Interjúnkban beszélt a földutak aszfaltozásáról és a repülőtéri zajcsökkentés ügyéről is, amely Rakosmentét fokozottan érinti.

– Számított rá, hogy indul idén a XVII. kerület polgármesteri székéért?

– Nem. Mindannyian bíztunk abban, hogy az eddigi kerületvezető, Riz Levente indul a posztért. Mivel ő betegsége okán visszalépett, hirtelen kellett rengeteg feladatot átvennem, mellette pedig már zajlik a kampány is.

– Milyennek látja a kerületét?

– A főváros legnagyobb területű városrésze vagyunk, így mindig akad tennivaló. Nyilván van még hová fejlődnünk, ugyanakkor sokat léptünk előre az elmúlt években. Alpolgármesterként, Riz Levente polgármester mellett, tizenkét éven át dolgoztam a kerület fejlődéséért, és e munkánk eredményeire büszkék lehetünk. Az utóbbi ciklusban az egészségügyi ellátás volt a középpontban, felújítottuk mindegyik rendelőnket, és építünk egy teljesen újat is. Fontos feladat még az útépítés kérdése, de nagy probléma Rákosmentén a csapadékvíz elvezeté­se is. A jövőben ezt a kérdést újra kell majd gondolnunk, hiszen egyre nagyobb esők, viharok jönnek. A kerületben tározókat kell építenünk a hirtelen lehulló, nagy mennyiségű csapadékvíz felfogása érdekében. Jelenleg egy tározónk van, ez kilencezer köbméter vizet képes összegyűjteni.

– Több mint egy éve jelentette be Tarlós István főpolgármester és Riz Levente a fővárosi földutak aszfaltozási programját, ami Rákosmentét fokozottan érinti. A fentebb említett útépítés ennek a programnak a része?

– Igen. A folyamat jelenleg ott tart, hogy összesen hét kerületi földutat illetően írtuk alá a kivitelezési szerződést. Földút alatt értjük a bitumenpermetes utakat is, amelyek ugyanakkor nem minősülnek szilárd burkolatúnak, így ezek szilárd burkolattal való ellátása kiemelt feladatunk.

– Szintén erősen érintett Rákosmente a repülőtéri zajcsökkentés ügyében.

– Komoly eredménynek tartom a tavaly bevezetett új repülési irányt. Ez sokat javított a helyzeten, a zajterhelés azonban továbbra is fennáll. Palkovics miniszter úr és Tarlós főpolgármester úr is egyetértett abban, hogy a mélyalvás időszakában ne közlekedjenek gépek, amihez várjuk a szükséges intézkedések meghozatalát. Többéves küzdelmünk után ugyanakkor a Kúria megsemmisítette az elsőfokú bíróság zajgátló védőövezettel kapcsolatos ítéletét.

– Tegyük fel, sikerül maradéktalanul megvalósítani az éjszakai repülési tilalmat. Megoldja ez egészében a problémát?

– Javítani sokat tud a helyzeten, de még ez sem jelent teljes megoldást. A kulcs az lenne, ha a zajgátló védőövezetet úgy jelölnék ki, hogy az minden igénynek megfeleljen. Azokkal az emberekkel pedig, akik mégis a zónán belül maradnak, meg kell állapodni.

– Ők milyen megoldási lehetőségek közül választhatnak?

– Az egyik az lehet, hogy aki az ingatlanához ragaszkodva továbbra is itt szeretne élni, kapjon kártérítést. A másik lehetőség a tulajdonosok kivásárlása az ingatlanokból, akik így máshol – remé-nyeim szerint továbbra is Rákosmentén – új életet tudnak kezdeni.

– Az őszi választáson a DK-s Gy. Németh Erzsébet lesz a kihívója, aki mögött kivételesen teljes ellenzéki összefogás áll. Mennyire ismert a jelölt a kerületben?

– Gy. Németh Erzsébet indult már Rákosmentén a polgármesterségért, Újbudán parlamenti képviselőségért, de volt már főpolgármester-jelölt is. Úgy látom, ismert, de a megítélése nem feltétlenül pozitív. Persze erről nem nekem kell majd döntenem. A jelöltről nem árt tudni az alábbi fontos dolgokat. Gy Németh Erzsébetet a kampányidőszakokat leszámítva nem igazán láthatjuk a kerületben, sőt ötleteivel egyetlen alkalommal sem segítette Rákosmente vezetésének munkáját. Számunkra megdöbbentő, hogy Gy. Németh Erzsébetnek van képe kampányolni a rákoskeresztúri metrószárnyvonallal. Teszi mindezt úgy, hogy a Fővárosi Közgyűlésben ő volt az egyetlen, aki 2015. október 28-án nem szavazta meg, hogy a főváros a BKK Zrt.-t bízza meg a projekt terveinek elkészítésével. Aztán 2017 áprilisában a tervezéshez szükséges források megemeléséről döntött a közgyűlés annak érdekében, hogy a szárnyvonal engedélyes tervei elkészülhessenek. Gy. Németh Erzsébet ismét nem támogatta szavazatával az előterjesztést, jelen volt ugyan, de nem szavazott.

– A saját esélyeit milyennek látja?

– A kerületi lakosok a harmadik ciklust élték végig a vezetésünk alatt, ezért úgy érzem, a többség számára szimpatikussá, támogatásra méltóvá váltunk. Riz Levente erőfeszítéseit a baloldali szavazók is elismerik. Különösen megtisztelő, hogy a polgármester úr engem ajánlott a választók figyelmébe utódjaként. A közös munkát folytatva szeretném továbbvinni az általa képviselteket.

– Mit ért ez alatt?

– Szeretném erősíteni azt az érzést az emberekben, hogy jó ebben a kerületben élni. Ennek része az intézményrendszer megújítása, a zöldfelületek fejlesztése, az óvodák, bölcsődék felújítása, a P+R parkolókban férőhelybővítés és a parkolási gondok enyhítése. Célom, hogy minél többen vegyék igénybe a közösségi közlekedési eszközöket. A lakosságot arra szeretnénk ösztönözni, hogy mindinkább tegyék le az autójukat, ezáltal is kíméljék a környezetünket.

Félrement gyurcsányista vádaskodások

Karácsony Gergely máig nem adta meg a tervezés alatt álló új metrószárnyvonalhoz szükséges hozzájárulásokat

Az Egészségügyi Szakrendelő felújításának, bővítésének tervezése már 2017 óta folyik, a kivitelezést a tervek függvényében, 2020-ban tudja elkezdeni a kerület – reagált a DK-s Gy. Németh Erzsébet Népszava-interjújára a rákosmentei önkormányzat.
Utaltak arra is, hogy a kerületi vezetés kezdeményezésére a BKK valósította meg a Rákoskeresztúri autóbusz-folyosó kialakítása és a XVII., Pesti út felújítása című projektet, amelynek célja a városközpont és az Örs vezér tere, illetve a belváros közötti gyorsabb, megbízhatóbb, az esélyegyenlőséget is lehetővé tevő közösségi közlekedés biztosítása. Az elmúlt tizenhárom évben ugyanakkor nem volt lehetőség a metrószárnyvonal megépítésére, hiszen 2006–2014-ig a 4-es metró vitte el az ehhez szükséges forrásokat, ezt követően a Demszky-féle városvezetés által elhanyagolt M3-as metró felújítása kötötte, illetve köti le a kapacitásokat – mutattak rá az ezzel kapcsolatos kifogások kapcsán.
A DK-s fővárosi képviselő ráadásul meg sem szavazta a Budapesti Mobilitási Tervet, amelyben kiemelt fővárosi beruházásként szerepel a hiányolt projekt. „A metrószárnyvonal tervezése tehát Gy. Németh Erzsébet áldozatos munkája ellenére is folyamatban van, egyetlen komoly kockázat a projekttel kapcsolatban, hogy Karácsony Gergely XIV. kerületi polgármester, aki korábban támogatásáról biztosította a fejlesztést, 2019-es levelében Zugló érdekeivel ellentétesnek nevezte a projektet, amihez a szükséges kerületi hozzájárulásokat a mai napig nem adta meg. Úgy tűnik, jelenleg két komoly kockázata van a metrószárnyvonal megépítésének: az egyik Karácsony Gergely, a másik Gy. Németh Erzsébet” – írták. (KD)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom