Belföld

Álcivilek gesztusa Horváth Csabáéknak

Az Összefogás Zuglóért Egyesület az MSZP fedőszerve, az elnöke Karácsonynak is dolgozott Várnai László szerint

Még meg sem száradt a tinta az aláírásgyűjtő íveken, egy magát civilnek mondó egyesület visszalépett az ötpárti ellenzék javára. Csakhogy az Összefogás Zuglóért Egyesület inkább az MSZP fedőszerve.

Álcivilek gesztusa Horváth Csabáéknak
Tagadásban a polgármester. Karácsony Gergely kerületében semmi nem stimmel
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Ünnepélyes pillanatoknak lehet­tünk tanúi kedden: az Összefogás Zuglóért Egyesület elnöke a Facebookon élőben jelentette be, hogy bár valamennyi jelöltjük összegyűjtötte a szükséges aláírásokat, nem vetetik nyilvántartásba magukat az önkormányzati választáson. Békefi László elnök úgy fogalmazott, ez az egyetlen helyes út, hogy az ellen­zék szembeszállhasson a Fidesszel. Egyúttal felszólította a civil szervezeteket, kövessék példájukat. A spontán eseményen váratlanul megjelent az MSZP-s Horváth Csaba, az ellenzék közös polgármesterjelöltje is, aki megköszönte a civilek felelős gesztusát, a tollat pedig – hogy a megállapodást kézjegyével láthassa el Békefi és Horváth – Tóth Csaba, a szocialisták parlamenti képviselője adta oda.

Követik-e a zuglói civilek példáját? – kérdeztük ezt követően Várnai Lászlótól, a CivilZugló Egyesület elnökétől, aki polgármester- és képviselőjelöltként is indul a választáson a jelenleg Karácsony Gergely vezette kerületben. Várnai közölte, eszük ágában sincs visszalépni, majd hozzátette: az Összefogás Zuglóért Egyesület az MSZP fedőszerve, százszázalékos az átfedés az egyesület tagjai és a szocialista párt között. Megjegyezte, Békefi átláthatósági biztosa volt Karácsonynak, az MSZP ügyvédjeként is dolgozott, és annyira zuglói civil, hogy Angyalföldön lakik. Várnai hangsúlyozta azt is, a CivilZugló Egyesület nem zárkózott el az ellenzéki pártokkal történő együttműködéstől, tárgyaltak is erről. A javaslat, amibe belementek volna, az volt, hogy a három nagy ellenzéki párt, az MSZP, a DK és a Momentum egy­aránt kapjon négy egyéni körzetet, az LMP súlyához mérten egyet, míg a CivilZuglónak két körzet jutott volna, ám a szocialisták ezt elvetették.

Az MSZP egyébként végül azért kaphatott hét körzetet, mert a Jobbik a szocialisták javára lemondott az indulásról. „Ilyen öt év után, amit Karácsonyék az MSZP-vel produkáltak, már nem is bánjuk ezt” – jegyezte meg. A CivilZugló az előző választáson tízszázalékos eredményt ért el.

„Hát persze! Nincs több válaszom most erre” – ezt válaszolta Tarlós István főpolgármester az Index kérdésére, hogy elfogadja-e Karácsony invitálását egy főpolgármester-jelölti vitára. Karácsony egyébként egy tegnapi tájékoztatón lapunk cikkére reagálva, amely szerint az önkormányzat több esedékes, így az egyházaknak járó kifizetést sem teljesített, azt mondta, ennek legfeljebb adminisztratív okai vannak. Azt is közölte, Zuglónak nincsenek adósságai.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom