Belföld

Adóssághalom Zuglóban

Még a kerületi egyházak támogatására elfogadott pénzt sem fizették ki

Karácsony Gergely zuglói polgármester százhuszonhárom napja titkolja a zuglói önkormányzat kifizetetlen számláit.

Adóssághalom Zuglóban
Karácsony hárít, de semmit nem cáfolt eddig
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A zuglói önkormányzatnak egyet- len forint hitele sincs, a fizetőparkolás pedig napi egymillió forintos nyereséggel működik – ezt közölte a XIV. kerület polgármesteri hivatala még vasárnap. Az önkormányzat tájékoztatása szerint az ezzel ellentétes állítások a zuglóiak hazug és kizárólag politikai haszonszerzésre irányuló megtévesztését szolgálhatják. Ehhez képest a Karácsony Gergely vezette önkormányzat arra az időt nem igénylő adatkérésre sem válaszol, hogy mennyi volt a zuglói önkormányzat folyószámlájának egyenlege augusztus 28-án – mondta lapunknak az adatkérő, Kovács Balázs fideszes önkormányzati képviselő.

A számháborút az indította el, hogy Papp Imre jegyző még korábban úgy vélekedett, csak a kétmilliárdos folyószámlahitel köldökzsinórja tartja életben Zuglót, ez a működés nem fenntartható, a költ-ségvetés hosszú távon tarthatatlan. Szintén közérdekű adatkérésre válaszként a Zuglói Városüzemeltetési Közszolgáltató Zrt. jelezte, hogy március 13-án 325,305 millió forint kintlévőséget tartott nyilván a Zuglói Önkormányzattal szemben. Magyarán ennyivel tartozott neki a Zuglói Önkormányzat.

A fideszes képviselőtől megtudtuk, információik szerint a zuglói önkormányzat a márciusban megkötött támogatási szerződésekben vállalt összeget sem fizette meg a kerületi egyházaknak és több alapítványnak sem. Kovács Balázs lapunknak ugyanakkor jelezte azt is, hogy a telek és épületeladás bevételei sem teljesültek Zuglóban. Holott – fogalmazott – a 2019-es költségvetési egyensúly gyakorlatilag erre épült. Az éves szinten tervezett 2,9 milliárd forintból időarányosan 2,2 milliárdnak kellett volna befolynia, ám ennek csupán a tíz százaléka jelent meg ténylegesen az önkormányzat kasszájában. Csak ebből az egy tételből 1,9 milliárd forint hiányzik a bevételi oldalon, az önkormányzat egyéb kintlevőségei pedig elérik a másfél milliárd forintot.

„Ilyen negatív adatok mellett teljességgel kizárt, hogy ne legyenek súlyos problémák az önkormányzat büdzséjével” – hangsúlyozta a képviselő, aki hozzátette, önmagában az is leleplező, hogy Karácsony Gergely százhuszonhárom napja titkolja a zuglói önkormányzat kifizetetlen számláit. Emiatt az egyik hitelező már korábban jelezte, hogy adósságrendezési eljárást kezdeményez. Kovács hozzátette, a legfrissebb adatigénylése kapcsán ugyan még nem járt le az előírt válaszadási határidő, ám a folyószámlaegyenleg állása olyan közérdekű adat, amely pillanatok alatt beszerezhető, és egy órán belül megküldhető. Ennek ellenére tizenkét napja nem kap választ. „Ha az önkormányzatnak egyetlen forint hitele sincs, miért vonakodnak elküldeni ezt az egyszerű közérdekű adatot?” – tette fel a kérdést Kovács Balázs, aki úgy véli, ez is Karácsony alkalmatlanságának a bizonyítéka.

Kapcsolódó írásaink

Karácsony büszke az utolsó helyezésre

ĀZuglóban a lakásra várók körében elvileg egy pontrendszer alapján jelölik ki a leendő bérlőt a sorban állók között. A baj csak az, hogy a sor nem halad

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom