Belföld

Kidőlhetnek a „járdafák” a Pillangó Parkban

A tervegyeztetésen még azt ígérték, hogy sem kivágásra, sem átültetésre nem lesz szükség a zuglói zöldberuházáson

Növény-egészségügyi okokkal magyarázza a Karácsony Gergely vezette önkormányzat a Pillangó parki fapusztítást.

Kidőlhetnek a „járdafák” a Pillangó Parkban
Szomorkás tájkép csata után. Több mint hatszázmillióba került a felújítás
Fotó: Papajcsik Péter

Karácsony Gergely, Zugló polgármestere egy pénteki sajtótájékoztatón, amikor „sikereit” sorolta, sajátos módon említést sem tett a Pillangó Park zöldberuházásáról, holott korábban mindig ezt állította szembe a Városliget „pusztító” felújításával, amely nem zuglói hatáskörben történt. Ennek oka talán az lehet, hogy a helyiek tiltakozása ellenére mintegy száz fát kivágtak. Holott Karácsony egy kereskedelmi tévében még arról beszélt, hogy szinte nem is kell kivágni egyetlen fát sem.

Valóban, a 2018. június 12-én lezajlott tervegyeztetésen, amelyen a Pillangó parki lakókat is összefogó Pillangó Park Összefogás Facebook-csoport hat tagja is részt vett, olyan egyezségre jutottak, hogy az új sétányok építése miatt sem fakivágásra, sem pedig faátültetésre nem kerül sor. Erre az egyeztetésre már a lakók tiltakozása miatt került sor, ugyanis a nyílt közbeszerzési eljárás még 94 darab fa kivágását és 22 faátültetését tartalmazta. Éppen a lakossági tiltakozás késztette Karácsony polgármestert a terv módosítására. Eszerint már csak 56 fa kivágása szükséges, az is – most tessék megkapaszkodni – növény-egészségügyi okok miatt. A tervek módosításakor a lakókat azzal nyugtatgatták, hogy több mint háromszáz új fát fognak ültetni.

Így érkeztünk el 2019 tavaszára, amikor a kivitelezés során a lakók nem győzték számolni a kivágott fákat, amelyekről ma annyit tudunk csak, hogy csaknem száz van belőlük, legalábbis az érintett lakók számítása szerint. Zugló polgármestere egy közérdekű adatigénylésre azt válaszolta ezzel kapcsolatosan, hogy a Pillangó park területén nem találhatóak idős fák, mivel a parkban telepített fákat a lakótelep építése idején, az 1970-es években, vagy azt követően ültették. A XV. kerület jegyzője – válaszolta a polgármester nevében a hivatal – ötvenhat fa kivágására adott engedélyt, ezen fákat azonban nem a park felújításával összefüggésben, hanem növény-egészségügyi okokból vágták ki. Majd jön a beismerő vallomás: a felújítás időtartama alatt bekövetkezett események (például viharok) miatt a ténylegesen kivágott, illetve kidőlt (sic) fák száma eltér a munkák megkezdésekor engedélyezett számtól.

„Eddig azért akartak fát vágni, mert azok közel vannak egymáshoz. Most közéjük ültettek. Sikerült a 30-40 éves platánok közé – melyek még száz évig simán elélnek és háromszor ekkorára terebélyesednek – egy juharfa sort beültetni” – írta blogján Várnai László független képviselő, a CivilZugló Egyesület elnöke. Hozzátette: a frissen ültetett facsemetéket a meglévő fáktól 2-4 méterre ültették el, így azok beleérnek a meglévők lombkoronájába. A hetvenezer forintért vásárolt facsemetéknek esélyük sincs megnőni. A most elültetett hetven facsemete kétharmadát dilettáns módon ültették el, azokat most ki kell szedni és átültetni. Várnai beszámolója szerint a park meglévő, négy-öt éves aszfaltjárdáit felverték – bár a lakók petíciójukban kifejezetten kérték azok meghagyását –, és azoktól pár méterre, olyan nyomvonalon fektették le a széles térkősétányokat, melyek nekimentek a meglévő fáknak. Így jöttek létre az úgynevezett „járdafák”. A kitaposás nyomvonalából látható, a környékbeliek máig a feltört régi járda vonalát követik, mert az vezetett egyenesen a házakhoz. A „járdafák”, mivel gyökérzetüket a sétány építésekor elvágták, a legkisebb széltől is kidőlnek – számolt be a képviselő a történésekről.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom