Belföld

Karácsony büszke az utolsó helyezésre

Zuglóban a lakásra várók körében elvileg egy pontrendszer alapján jelölik ki a leendő bérlőt a sorban állók között. A baj csak az, hogy a sor nem halad

Fővárosi összehasonlításban a Karácsony Gergely vezette Zugló szinte a legkevesebbet fordította fejlesztésre öt év alatt, a polgármester lapunknak mégis azt mondta, elégedett mindazzal, amit polgármesterként elért.

Karácsony büszke az utolsó helyezésre
Kudarcos eredménykommunikáció. Tóth Bertalan MSZP-elnök és Karácsony Gergely
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az ellenzéki pártok főpolgármester-jelöltjeként büszke vagyok arra a teljesítményre, amit Zuglóban öt év alatt elértem – ezt válaszolta lapunk kérdésére Karácsony Gergely. A polgármesternek tegnap egy sajtótájékoztatón tettünk fel kérdéseket. Az egyik úgy szólt, mi az oka annak, hogy míg korábban sikertörténetként írta le zuglói ténykedését, addig a mostani választási kampányban Zuglóról szinte említést sem tesz? Megjegyeztük, politikusként ez lehetne az a referencia, amellyel a fővárosi választóknak bizonyíthatná alkalmasságát. Karácsony azt felelte, hogy ő igenis büszke mindarra, amit a XIV. kerületben tett. Első helyen a zuglói szociális modellt említette, amellyel szerinte az egész országban példát mutattak az önkormányzatoknak. Ugyancsak büszke arra, hogy egy európai uniós pályázaton az önkormányzat kétmilliárd forintot nyert szociális bérlakások építésére.

Ami a szociális modellt illeti, máig nem tudni, hogy ez pontosan mit takar, a szociális lakásügynökségnek például se híre, se hamva. A kerületben lakcímbejelentéssel bírók lakhatását segélyezik, ha a háztartásban az egy főre jutó jövedelem nem éri el a 28 500 forintot. Ilyen esetben a jelzett összeg erejéig támogatja a család lakhatását az önkormányzat.

A lakásra várók körében pedig egy pontrendszert dolgoztak ki, ennek alapján jelölik ki a leendő bérlőt a sorban állók között. A baj csak az, hogy a sor nem halad. Az önkormányzat három év alatt háromszáz új bérlakás építését tervezte, és évente ötven bérlemény felújítását, ám egyetlen bérlakás sem épült, a felújítások száma pedig összességében alig haladta meg a húszat.

Ami az uniós forrásból épülő bérlakásokat illeti, ebből még egy sem épült meg, a Karácsony által említett kétmilliárd forint viszont Szabó Rebeka párbeszédes alpolgármester szerint csupán másfél milliárd forint volt.

Karácsony büszke továbbá arra a hétmilliárd forintos fejlesztésre is, amely öt év alatt Zuglóban megvalósult. Ám ha ezt a számot összehasonlítjuk a környező kerületek adataival, akkor a zuglói önkormányzatnak, pláne Karácsonynak nincs mire büszkének lennie. Zugló ugyanis ezen a mércén az utolsó. Óbuda esetében például ez a szám tizenhárom milliárd, Ferencvárosban tizenhét milliárd, Kőbányán tizenöt milliárd, Angyalföldön pedig harminc milliárd, s még a tizedakkora Terézvárosban is hatmilliárd forint volt. A százhúszezres népességű Zuglóban a Karácsony által említett hétmilliárd forintnyi fejlesztés egyébként valójában csupán 6,7 milliárd. A büszkeség számait fejből idéző polgármester tévedéseinek tendenciája legalább javuló, az uniós forrás félmilliárdjához képest csupán háromszázmillió forint.

Volt egy másik kérdésünk is Karácsonyhoz, felvetettük, hogy a zuglói testület az önkormányzati cégek belső ellenőrzéséről döntött, amelynek határideje május 31-e volt. Azonban szeptemberig semmilyen információt nem hoztak nyilvánosságra a cégek átvilágításáról, ezért azt firtattuk, a késlekedés összefügg-e a jegyző által említett három milliárdos csőd veszélyével? Karácsony erre a kérdésünkre már nem válaszolt semmit.

A Fidesz budapesti szóvivője eközben arra szólította fel Karácsonyt, tárja fel Zuglóban a kerületi parkolási botrányt. Zsigmond Barna Pál úgy fogalmazott, reménykedtek, hogy mielőtt Karácsony „összecsomagol”, lezárja a zavaros zuglói ügyeit, és válaszokat ad minden budapestinek, de nem ez történt, a parkolással továbbra is adós a zuglóiaknak. Az önkormányzat úgy reagált: nyereséges és átlátható a parkolási rendszer. Karácsony a sajtótájékoztatón azt mondta, nem napi egymillió forint veszteséget, hanem napi egymillió nyereséget termel Zuglóban a parkolás. Ehhez képest 310 millió forint veszteséget terveztek idén a kerület költségvetésében a parkolásra.

Kapcsolódó írásaink

Tovább titkolóznak Karácsonyék

ĀSem a lejárt követelésekről, sem a parkolási bevételekről és kiadásokról, sem a belső ellenőrzés eredményeiről nem hajlandó tájékoztatást adni a zuglói önkormányzat vezetése