Belföld

Tovább titkolóznak Karácsonyék

Sem a lejárt követelésekről, sem a parkolási bevételekről és kiadásokról, sem a belső ellenőrzés eredményeiről nem hajlandó tájékoztatást adni a zuglói önkormányzat vezetése

Titkosított adatok a kintlevőségekről, elhúzódó belső ellenőrzés az önkormányzati cégeknél – ilyen állapotok jellemzik a Karácsony Gergely vezette zuglói önkormányzatot.

Tovább titkolóznak Karácsonyék
A zuglói polgármester mindent megtesz, hogy elfedje a rossz gazdálkodást
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Karácsony Gergely polgármester irányította zuglói önkormányzat átláthatóságot ígért, de nem jeleskedik a közérdekű adatok közlésében. Kovács Balázs fideszes képviselő például a XIV. kerületi önkormányzat csődközeli helyzetének megismerése, okainak feltárása érdekében fordult a polgármesterhez. Zugló lejárt követeléseinek tételes listájáról kért adatszolgáltatást a hátralékosok neve, a fizetési határidő és a hátralék összege megjelölésével. Az önkormányzat azonban csupán a kintlevőségeiről adott információkat, s tudatta, hogy az 1,5 milliárd forint. Azonban, hogy ki és mennyivel tartozik, nem voltak hajlandók elárulni. Arra hivatkoztak – tudtuk meg Kovácstól –, hogy az információs törvény értelmében ezek tíz évig nem nyilvános adatok.

Csakhogy – tette hozzá Kovács – egy képviselőnek titoktartási kötelezettsége van, ezért ez nem lehet akadálya az adatok megismerésének. A zuglói parkolás bevételeiről és kiadásairól szóló adatokat szintén titokként kezeli a Karácsony vezette önkormányzat. A polgármester mindent megtett, hogy elfedje a rossz gazdálkodást, és a május elején benyújtott adatigényléseket sem válaszolta meg érdemben – jelentette ki Zsigmond Barna Pál, a budapesti Fidesz szóvivője.

Várnai László független képviselő előterjesztésére a testület 2018 őszén döntött arról, hogy az összes önkormányzati cégnél belső ellenőrzést futtat le, amelynek határideje 2019. május 31. volt. Most szeptembert írunk – mondta lapunknak Várnai –, ám híre-hamva sincs a belső ellenőrzés eredményének, ezt azóta sem tárgyalta a testület. A jegyzőtől annyit tudnak – tette hozzá –, hogy vannak problémák a cégek gazdálkodásában. Várnai megemlítette, hogy a zuglói vagyonkezelő éves büdzséje 4,7 milliárd forint, és ha ilyen nagy a csönd a gazdálkodás körül, akkor bizony lehetnek csontvázak a szekrényben. Várnai László említést tett arról is, hogy a testület döntött egy energetikai közbeszerzésről is, amit lefolytattak, de nem hajtották végre. Érthetetlen – mondta a független képviselő –, hogy a kerületi tévét eladták egy MSZP-közeli vállalkozónak, a Zuglói Lapok pedig már meg sem jelent szeptemberben, az önkormányzati választások előtt.

Kapcsolódó írásaink

Adatvédelmi aggályok Karácsonyék körül

ĀSzembemegy a józan ésszel, hogy a párbeszédes politikus stábja a kellő számú ajánláshoz szükséges aláírásgyűjtő ív sokszorosát kérte ki – mondta lapunknak Péterfalvi Attila