Belföld

Fidesz: Karácsony tárja fel az egész zuglói parkolási botrányt!

A Fidesz budapesti szóvivője arra szólította fel pénteken Karácsony Gergely zuglói polgármestert, ellenzéki főpolgármester-jelöltet, hogy tárja fel az egész kerületi parkolási botrányt.

Fidesz: Karácsony tárja fel az egész zuglói parkolási botrányt!
A zuglói polgármester magasra tör, ugyanakkor kerületi kudarcairól szemérmesen hallgat, így arról is, hogy a lakhatási válságot öt év alatt sem sikerült megoldania
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Zsigmond Barna Pál sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: „olyan időket élünk, amikor az is hír, hogy a zuglói polgármester Zuglóba látogat. Karácsony Gergely ugyanis a napokban ezt tette”.
Azt mondta, reménykedtek, hogy mielőtt „összecsomagol”, lezárja a zavaros zuglói ügyeit, és válaszokat ad minden budapestinek, de nem ez történt, a parkolással továbbra is adós a zuglóiaknak.

Májusban még ő maga is megszavazta - idézte fel a szóvivő -, hogy az ott élőknek ingyenes legyen a parkolás, tekintettel arra, hogy napi egymillió forintos veszteség árán tudta csak üzemeltetni a rendszert.

Június 13-a óta, azaz lassan 3 hónapja nem kellene fizetni a parkolásért, ám „Karácsony arra is alkalmatlan, hogy egy érvényes képviselő-testületi döntést végrehajtson” - tette hozzá.
Zsigmond Barna Pál úgy értékelt, a parkolási rendszer továbbra is homályosan működik, „Karácsony pedig azt is letagadja, amit maga ír alá”, titokban ugyanis nem is egy, hanem mindjárt kettő, parkolással összefüggő szerződést kötött a nyáron.

Miközben „az átláthatóság feketeöves hírnökét játssza”, a konkrét számokat titkolja, emiatt már törvényességi felügyeleti eljárást indított a kormányhivatal - mondta a Fidesz budapesti szóvivője, megjegyezve: „Karácsony alkalmatlansága miatt” Zugló már legalább egymilliárd forintot bukott, csak a parkoláson.

A kormánypárti politikus a parkolási botrány feltárására szólította fel a polgármestert, szerinte ugyanis erről mindenkinek joga van tudni még az önkormányzati választások előtt. Úgy nem lehet bejelentkezni egy kétmilliós világváros vezetésére, hogy ilyen kérdéseket megválaszolatlanul hagy - fűzte hozzá.

Zsigmond Barna Pál kérdésre azt is mondta, reméli, Karácsony Gergelynek sikerül olyan aktivistákat toboroznia, akik ismerik Budapestet, és megmutatják neki, hogy mi hol van a fővárosban.

Hozzátette továbbá: elvárják, hogy a főpolgármester-jelölt tisztázza azokat az aggályokat, amelyeket Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke fogalmazott meg a kampányával kapcsolatosan.

Zuglói önkormányzat: nyereséges és átlátható a zuglói parkolási rendszer
Nyereséges és átlátható a zuglói parkolási rendszer, az üzemeltetéssel kapcsolatos minden döntés nyilvános testületi ülésen született - közölte a XIV. kerületi önkormányzat pénteken Zsigmond Barna Pál szavaira reagálva.
A zuglói önkormányzat közleményében azt írta: a kerületi parkolási rendszer nyereséges és átlátható, az üzemeltetéssel kapcsolatos minden döntés nyilvános testületi ülésen született.
Közölték azt is, hogy az önkormányzat által júliusban beszedett parkolással kapcsolatos bevételek összege 86 millió 654 505 forint, miközben ugyanebben a hónapban a parkolással kapcsolatos kiadások összege 51 millió 207 954 forint volt.
Mióta tehát az üzemeltetést az önkormányzat maga végzi, a nyereség napi egymillió forint. Azt a költségcsökkentő intézkedést, amellyel ezt a nyereséget el lehetett érni, a Fidesz-frakció nem szavazta meg - jegyezte meg a XIV. kerületi önkormányzat.