Belföld

Nézőpont: Stabilan 3,3 millió Fidesz-szimpatizáns van

Kedvező pozícióból várhatja a Fidesz-KDNP az önkormányzati választást, a kormánykoalíció politikáját 3,3 millióan támogatják, 2018 januárja óta stabilan több, mint 3 millióan. Mindez azt jelenti, hogy egy most vasárnap esedékes választáson 53 százalékot kapna listán a pártszövetség - derül ki a Nézőpont Intézet augusztusi közvélemény-kutatásából.

Nézőpont: Stabilan 3,3 millió Fidesz-szimpatizáns van
Egy most vasárnap esedékes választáson 53 százalékot kapna listán a Fidesz-KDNP
Fotó: AFP/Kisbenedek Attila

A legvalószínűbb listás eredményeket tekintve a Fidesz-KDNP a leadott szavazatok 53 százalékát szerezné meg egy aktuális választáson, vagyis a kormánypártok támogatottsága az EP-választás óta rendületlen. Az ellenzéki pártokkal szimpatizálók köre stagnált vagy csökkent az elmúlt hónapban. A Demokratikus Koalíció és a Momentum Mozgalom továbbra is 11-11 százalékpontos eredményt érnének el listán. A Jobbik politikáját a múlt havi adatokhoz képest egy százalékponttal kevesebben, 8 százaléknyian támogatják aktív szavazók között, stabilan 10 százalék alatt van tehát a párt már hónapok óta. Hasonló mértékben csökkent az MSZP-P szövetség (6 százalék) szavazóköre is. A mandátumszerzési küszöböt jelentő, biztos szavazók körében mért 5 százalékot a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (4 százalék), az LMP (3 százalék), és a Mi Hazánk Mozgalom (3 százalék) sem érte el.

A pártok támogatottsága 2019 augusztusában
A pártok támogatottsága 2019 augusztusában
Fotó: Nézőpont Intézet

A teljes felnőtt népesség körében is jelentős a Fidesz-KDNP előnye, csakúgy mint 1 hónappal ezelőtt, ezúttal is 41 százalékpontos támogatottsággal, közel 3,3 millió szimpatizánssal bír a pártszövetség. 2018 januárja óta legalább 38 százalékos a népszerűségi mutatója a kormánypártoknak, ami azt jelenti, hogy stabilan legalább 3 millió fő támogatja a Fidesz-KDNP-t. Az ellenzéki pártok közül viszont egyetlen formáció sem tud kétszámjegyű eredményt felmutatni a teljes népesség körében. A Demokratikus Koalíció és a Momentum 7-7 százalékon állnak, tehát alig több, mint ötszázezer szimpatizánsuk van. A Jobbik ezen a bázison is egy százalékpontot csökkenve 6, az MSZP-P szövetség pedig 5 százalékon áll, egyik pártnak sincs tehát már félmillió szimpatizánsa sem. A Magyar Kétfarkú Kutyapártot (3 százalék) a továbbra is női társelnök nélkül működő LMP (2 százalék) és a Mi Hazánk (2 százalék) követi - áll a Nézőpont Intézet kutatásában.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom