Belföld

Nacsa: A közép-európai országoknak meghatározó szerepet kell betölteniük az EU-ban

Közép-Európa gazdasági ereje, valamint az itt megőrzött európai értékek miatt a térségbeli országoknak meghatározó szerepet kell betölteniük az Európai Unióban (EU) - jelentette ki Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyűlési képviselője szerdán az MTI-nek nyilatkozva a dél-lengyelországi Krynicában zajló gazdasági fórumon.

Nacsa: A közép-európai országoknak meghatározó szerepet kell betölteniük az EU-ban
Nacsa Lőrinc
Fotó: MH

Nacsa Lőrinc a fórum keretében hagyományosan a lengyel szejm által szervezett, Kárpátok Európája című konferenciáról számolt be, amelynek a közép-európai együttműködésről szóló pódiumbeszélgetésén vett részt.
Mint mondta, harminc év óta jelenleg a legjobb a közép-európai együttműködés, de „éppen ezért ki kell használni az ebben rejlő lehetőségeket is”.

Véleménye szerint a közép-európai országoknak meghatározó szerepet kell betölteniük az EU-ban, nemcsak azért, mert ez a térség az európai gazdasági fejlődés motorja, amely biztosítja Európa gazdasági növekedését, hanem azért is, mert itt még megtalálhatók az európai értékek. A pódiumbeszélgetésen szó volt arról is, hogy a térségben meg szeretnék őrizni a keresztény értékeket, ahelyett, hogy beengednének „abnormális nyugat-európai dolgokat”, például a gender-ideológiát - tette hozzá.

Magyarországon és Közép-Európában „megvalósult az, amire korábban vágytunk, a szabadság, a cenzúra megszüntetése”, míg Nyugat-Európában „azt látjuk, hogy sok helyen korlátozzák a szabadságot, cenzúra, gondolatrendőrség van” - folytatta.

Elfogadhatatlannak nevezte a nyugat-balkáni országok csatlakozásának késleltetését Brüsszel részéről. A lassúságot azzal magyarázta, hogy a Nyugat-Balkán csatlakozásával növekedik majd Közép-Európa szerepe.

„A közép-európai államok nem követelnek kivételes bánásmódot, csupán azt akarják, hogy gazdasági erejükből, népességükből fakadó súlyuknak megfelelően kezeljék őket” - hangsúlyozta. Fontosnak nevezte a térségbeli érdekérvényesítő képesség növelését.

Véleménye szerint sokkal szélesebb körű gazdasági együttműködésre van szükség a térségbeli országok között. A közép-európai gazdasági térséget egységesebbé, átjárhatóbbá kell tenni a már megkezdett infrastrukturális fejlesztésekkel - hangsúlyozta.

„Ez jelenti a közép-európai jövőt: egyrészt, kiinduló alapként, van egy szilárd keresztény értékrend, amelyre a közép-európai országok támaszkodnak, másrészt van egy erős térségbeli gazdaság, amelyet tovább kell fejleszteni” - foglalta össze.

A „kis Davosnak” is nevezett Krynicai Nemzetközi Gazdasági Fórumot idén 29. alkalommal rendezték meg. A kedden kezdődött, péntekig tartó konferencián több mint négyezer politikus, közgazdász, szakértő vesz részt.