Belföld

Novák Katalin: Nő a házasságkötési és a gyermekvállalási kedv

A keresztény értékek és a kereszténydemokrácia nem a múlt, hanem a jövő - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenéséért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Novák Katalin: Nő a házasságkötési és a gyermekvállalási kedv
Novák Katalin
Fotó: MH/Purger Tamás

Menczer Tamás a Budapest Forum for Christian Communicators konferencia nyitónapján tartott előadásában rámutatott: komoly erők mondják ma azt Európában, illetve világszerte, hogy a kereszténységre, a keresztény értékrendre, a kultúrára, és a kereszténydemokráciára nincs szükség, ez már a múlt, tulajdonképpen elavult.

Akik ez állítják tévednek - hangsúlyozta az államtitkár, rámutatva: ha valami értékes, az nem lehet elavult. A kereszténység, a keresztény értékek és a kereszténydemokrácia nem a múlt, hanem a jövő - fogalmazott.

Menczer Tamás kiemelte: beszélni kell arról, hogy mit gondolnak a világ fontos kérdéseiről, az ember és ember kapcsolatáról, a családról, a nemzetről. 

Vannak olyanok, akik szerint a keresztény értékek megkötik az embert, de ez nem igaz - mondta, hozzátéve: ezeket az értékeket meg kell őrizni, ezek adnak irányt és keretet az életben.

Az államtitkár hangsúlyozta: számukra a kereszténység vallásként is fontos, de ez a konferencia nem csak vallásos embernek szól, nem az ő zárt tanácskozásuk. Mindenkihez szólni szeretnének, akinek fontos a keresztény kultúra és a keresztény értékek megőrzése - mondta Menczer Tamás. 

Novák: Nő a házasságkötési és a gyermekvállalási kedv
A kormány családpolitikája nyomán 9 év alatt 42 százalékkal nőtt a házasságkötések száma és 21 százalékkal emelkedett a termékenységi mutató -  jelentette ki Novák Katalin ugyanezen a rendezvényen, hozzátáve: a terhességmegszakítások száma még mindig magas, ám soha nem volt olyan alacsony mértékű mint jelenleg.
Ezek az eredmények azért is kiemelkedőek, mert 2002 és 2010 között, vagyis a nyolc éven át tartó „családellenes baloldali kormányzat alatt” 23 százalékkal csökkent a házasságkötések száma - tette hozzá a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Novák Katalin szerint a magyar kormány szerencsés helyzetben van, mert a választók felhatalmazása alapján immár 9 éve következetesen és kiszámítható módon alakíthatja a családpolitikáját. Márpedig a családalapítás során az egyik legfontosabb tényező a tervezhető jövő, hiszen a gyermekvállalás egész életre kiható döntés - fűzte hozzá.
Ebben a helyzetben a kormány alapelve - folytatta -, hogy a családokat segítő intézkedésekből soha nem vesznek el, hanem évről-évre hozzátesznek.
Ennek köszönhetően mára a magyar költségvetés a GDP közel 5 százalékát fordítja családtámogatásra, ami közel a duplája az OECD-tagállamok átlagának. A családokra fordított költségvetési összegek évről-évre nőnek, 2010-hez képest jövőre már két és félszer több forrást biztosít a kormány a családok számára - hangsúlyozta.

Példaként említette, hogy az otthonteremtési program keretében már akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak a családok, továbbá a Babaváró Támogatással további 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönhöz is juthatnak a fiatal házaspárok. Ez utóbbit, 3 gyermek megszületése esetén szintén nem kell visszafizetni - mondta.

Novák Katalin a továbbiakban úgy vélekedett, hogy miközben a világra a túlnépesedés a jellemző, Európa megadta magát, hiszen egyetlen országban sem éri el a termékenységi mutató a népesség szinten tartásához szükséges mértéket.

Ugyan a kontinens lakossága nő, ám ez csupán a tömeges bevándorlás eredménye - figyelmeztetett. Ebben a helyzetben döntött úgy a magyar kormány, hogy a családok megerősítésével válaszola demográfiai kihívásokra, és az Alaptörvényben is érvényre juttatja, hogy a család a nemzet legfontosabb erőforrása.

Az államtitkár szerint veszélyes a nyugati liberális média és gondolkodás azon üzenete, amely azt hiteti el a nőkkel, hogy versenyezniük kell a férfiakkal. Ugyanis a nőknek nem érdemes lemondaniuk a nőiségükből fakadó privilégiumokról, például arról, hogy gyermekeket szülhetnek.

Ebben a helyzetben a magyar kormány abban is támogatja a nőket, hogy a gyermekvállalás mellett ne mondjanak le a karrier építéséről sem. Ám, azt a döntésüket is támogatja, ha családanyaként szeretnének teljes életet élni - mondta Novák Katalin.
 

Kapcsolódó írásaink