Belföld

Pintér Sándor: Területi egyenlőtlenségeket csökkentő program indul

Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn tájékoztatta a Magyarország egyes területei közötti gazdasági egyenlőtlenség csökkentése érdekében szükséges fejlesztési programról az annak első ütemében részt vevő 50 település vezetőit a Belügyminisztériumban - tudatta a tárca közleményben.

Pintér Sándor: Területi egyenlőtlenségeket csökkentő program indul
Kiemelt cselekvési pontként jelölte meg a miniszter a "teljes települési foglalkoztatottság" elérését
Fotó: MH

 A program célkitűzése olyan gazdaságélénkítő programcsomag indítása, amely hatékonyan járul hozzá a kedvezményezett térségek gazdasági, munkaerőpiaci hátrányainak csökkentéséhez, a helyi foglalkoztatás bővítéséhez, a vidék lakosságmegtartó képességének növeléséhez.

Pintér Sándor hangsúlyozta: a kedvezményezett települések gazdasági fejlesztése nemzeti közpolitikai, társadalmi, gazdasági érdek. Versenyképességük növelése hozzájárulhat a magyar gazdaság további erősödéséhez, az ott élő lakosok életszínvonalának növekedéséhez, az ország termelékenységének emelkedéséhez - tette hozzá. 

Kiemelt cselekvési pontként jelölte meg a miniszter a "teljes települési foglalkoztatottság" elérését, a "Start szociális szövetkezetek" létrehozását, valamint a piac igényeit figyelembe vevő, azt kiszolgáló képzések indítását.

Rámutatott: a kitűzött célok akkor érhetőek el, ha a települések vezetői, polgárai maguk is aktív, kezdeményező, elkötelezett szereplői lesznek a programnak, hiszen ők azok, akik ismerik a helyi sajátosságokat, adottságokat és lehetőségeket. Úgy fogalmazott, a siker kulcsa "az önök kezében van".

Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára a rendezvényen a közfoglalkoztatás jó gyakorlataira hívta fel a figyelmet.

Kitért arra is, hogy a közfoglalkoztatás alapjain létrejött szociális szövetkezetek elősegíthetik a hátrányos helyzetű településeken élők közösségi integrációját, az erős helyi közösségek pedig hozzájárulhatnak a vidéki népesség elvándorlásának mérsékléséhez, a demográfiai mutatók kedvező alakulásához.

Kapcsolódó írásaink