Belföld

Lózungos kampánynyitó

Hétértékelő. A Fidesz–KDNP támogatottsága rekordmagas szinten van, nincs kormányváltó hangulat, így nem létező jelenségre építi stratégiáját az ellenzék – véli Deák Dániel

Karácsony Gergely igyekszik kormányellenes népszavazásként tekinteni az önkormányzati választásra – mondta lapunknak Deák Dániel politológus az ellenzéki kampánynyitóról.

Lózungos kampánynyitó
Karácsony Gergely
Fotó: MH

Karácsony Gergely kampányindítója meglehetősen semmitmondó volt, a már jól ismert ellenzéki lózungokon kívül nem volt mondanivalója – mondta lapunknak DeákDániel politológus. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint a „Budapest legyen zöldebb és legyen szabadabb” szlogen kifejezetten érdekes akkor, amikor a fővárosban sosem ültettek annyi fát, és hoztak rendbe annyi parkot, mint most, de a szabadság hiányolása is furcsa akkor, amikor például a Budapest Pride-ot kordonok nélkül tartották, illetve a Maccabi Játékok során a zsidó sportolók minden probléma nélkül mozoghattak a fővárosban. Budapest sosem volt ilyen zöld és szabad, mint jelenleg – vélekedett az elemző.

Deák hangsúlyozta, mivel Budapest ma sokkal élhetőbb, mint kilenc évvel ezelőtt, Tarlós István népszerűsége pedig magasabb, mint az összes többi jelölt támogatottsága együttvéve, ezért Karácsony Gergely igyekszik kormányellenes népszavazásként tekinteni az önkormányzati választásra. Ez már – folytatta – 2018-ban sem jött össze, akkor hasonló szlogenekkel csúfos vereséget szenvedett miniszterelnök-jelöltként. Ráadásul a Fidesz–KDNP támogatottsága rekordmagas szinten van, jóval nagyobb az öt évvel ezelőtti értéknél, nincs kormányváltó hangulat az országban, így egy nem létező társadalmi jelenségre építi a kampányát – tette hozzá. A kormánypártok legtöbb jelöltje ráadásul többször újraválasztott, sikeres városvezető, aki még a pártjánál is nagyobb támogatottsággal rendelkezik. Ezzel szemben, fogalmazott Deák Dániel, az ellenzéki jelöltek zöldfülűek, akiket a különböző hatalomtechnikai játékok következtében ejtőernyőztettek az adott településre. Ez az oka annak, hogy ezek a jelöltek nem a helyi ügyekről beszélnek, hiszen többségüknek nincs is mondanivalója a helyi kérdések kapcsán.

A politikai elemző szintén fontos tényezőként értékelte, hogy az ellenzéki pártok az önkormányzati választásra is úgy tekintenek, mint ahol a belső hatalmi harcokat le lehet folytatni. Gyurcsány Ferenc célja, hogy bebetonozza az EP-választáson elért vezető szerepét, és a 2022-es országgyűlési választáson megkérdőjelezhetetlenül ő legyen az ellenzék vezér. Deák hozzáfűzte, hasonló erő fűti a Momentumot, amely az új SZDSZ kíván lenni, a DK-val közösen kívánnak majd kormányt alakítani. Természetesen az MSZP és a többi ellenzéki párt mindebben ellenérdekelt, és a korábbi status quót igyekeznek visszaállítani. Ebből fakadóan az ellenzéki belharcok az eddigieknél is élesebbek lesznek, hiszen több párt számára is a lét a tét – jelentette ki Deák.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar választók számára intő példa lehet Olaszország, ahol ismét baloldali kormány lesz, és máris elkezdték a bevándorláspolitikai szabályok lazítását. Ha Magyarországon is megerősödnének a bevándorláspárti erők a városokban, akkor hazánk sziklaszilárd bevándorlást elutasító politikája is veszélybe kerülhet – vélte. Hasonló folyamat zajlott le több nyugat-európai országban is, ahol a bevándorláspárti városvezetés hatására néhány év alatt leromlott a közbiztonság, és mindennapos lett a terrorfenyegetettség a tömeges migráció miatt. Vélhetően ezeknek a negatív tapasztalatoknak és a sikeres városvezetésnek köszönhető, hogy a fideszes polgármesterek még a pártjuknál is nagyobb támogatottságnak örvendenek.

Kapcsolódó írásaink

Teljes siker a magyar modell

ĀHétértékelő. Nyugaton attól tartanak, egyre többen veszik majd át az Orbán-kormány megoldásait – véli Kiszelly

Gyurcsány jóslatát igazolja az ellenzék

ĀHétértékelő. Kiszelly Zoltán: Magyarország erősödik, ám gyakorlatilag most tartunk ott, ahol 2010-ben kellett volna, mert a balliberális kormányok elvettek az országtól nyolc évet