Belföld

Illés Boglárka: A magyar fiatalok többsége a hagyományos értékekben hisz

A magyar fiatalok többsége a hagyományos értékekben hisz, ezek alapján képzeli el jövőjét - jelentette ki Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára csütörtökön a lengyelországi Krasiczynben, a lengyel-magyar nyári egyetem egyik pódiumbeszélgetésén.

Illés Boglárka: A magyar fiatalok többsége a hagyományos értékekben hisz
Illés Boglárka
Fotó: MH/Ficsor Márton

A demokráciáról és a pártok szerepéről szóló vitaműsorban Illés Boglárka felidézte Orbán Viktor miniszterelnöki székfoglaló beszédét, mely - mint mondta - „világossá tette, hogy Magyarország modern kereszténydemokráciát épít”.

A modern kereszténydemokrácia egyszerre jelenti a keresztény értékek védelmét, valamint a választásokon, a népszavazásokon és nemzeti konzultációkon is érvényesülő demokráciát - fejtette ki.

A keresztény értékek melletti kormányzati kiállás példájaként a családpolitikát, a házasság intézményének törvényes védelmét nevezte meg. 

Az utóbbi években végzett felmérésekre, konzultációkra hivatkozva a helyettes államtitkár elmondta: a magyar fiatalok többsége ma is a keresztény értékekben hisz, családban és házasságban képzeli el a jövőjét, a család, a barátság és a hazaszeretet számára nélkülözhetetlen ahhoz, hogy jól érezze magát szülőföldjén.

Utalt azokra a felmérési adatokra is, melyek szerint a fiatalok számára a család a mindennapi döntéshozatalban is első helyen áll. „Bár az interneten próbálnak minél több információhoz jutni, döntéseiket mégis elsősorban a családra támaszkodva hozzák meg” - hangsúlyozta.

A mintegy 400 magyar és lengyel egyetemista részvételével hétfőn kezdődött ötnapos, a varsói Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet által második alkalommal szervezett krasiczyni nyári egyetemen csütörtökön a vendégek többek között találkoznak a lengyel határőrség különleges alakulatának egyik tisztjével, megtekintik Goda Krisztina Szabadság, szerelem című filmjét, és vitaestet tartanak az álhírek (fake news) jelenségéről. A nap lengyel-magyar táncházzal zárul.

A nyári egyetem - melynek nyitórendezvényein jelen volt Latorcai János országgyűlési alelnök, valamint lengyel hivatali kollégája, Ryszard Terlecki is - pénteken a közeli Przemysl székesegyházában tartandó szentmisével fejeződik be.