Belföld

Karácsony elmaradásban

Háromszáz bérlakás megépítésével maradt adós a főpolgármesteri szék után vágyakozó zuglói polgármester, ezzel is bizonyítva alkalmatlanságát

Karácsony Gergely párbeszédes zuglói polgármester októberben úgy adja majd át a marsallbotot utódjának a kerület vezetésére, hogy háromszáz bérlakást nem építtetett meg, holott arról helyi jogszabály rendelkezett.

Karácsony elmaradásban
A XIV. kerületet biztosan elhagyja Karácsony
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Zugló elhagyására készülő Karácsony Gergely XIV. kerületi bérlakásépítési, illetve -felújítási programja megér még egy misét. Mint azt a Karácsony mérlege: száz helyett nulla új bérlakás című cikkünkben megírtuk, a polgármester a 2017-re tervezett száz bérlakásból egyet sem építtetett, holott erről 2016-ban testületi határozat is született. Érdemes néhány hónapot visszamenni az időben, 2016. április 21-én ugyanis a zuglói testület Karácsony előterjesztésére úgy határozott, hogy 2017–2019 között évente – azaz nem összesen – minimum (!) száz, negyven-hetven négyzetméter alapterületű bérlakást kíván építeni.

Az önkormányzati ciklus végén leszögezhetjük, a párbeszédes zuglói polgármester októberben úgy adja majd át a marsallbotot utódjának a kerület vezetésére, hogy háromszáz bérlakást nem építtetett meg, holott arról helyi jogszabály rendelkezett. Karácsony nagyszabású programjából annyi valósult meg a százhúszezer lakosú Zuglóban, hogy 2017-ben húsz lakhatatlan bérlakást lakhatóvá tettek, vagyis legalább szükséglakásként használhatóvá, tizenegyet pedig teljes körűen felújítottak.

Az ígért háromszáz lakást figyelembe véve, átlagosan 55 négyzetméterrel számolva 16 500 négyzetméter nem épült meg Zuglóban, miközben hatvankilenc lakást az önkormányzat értékesített. Ha az önkormányzati határozatban elfogadott maximálisan hetven négyzetméterrel számolunk, a meg nem épült lakásnégyzetméter huszonegyezer. Vagyis az önkormányzati lakásállomány nem bővült a Karácsony-érában, hanem jelentősen szűkült. Beigazolódott, hogy a 2016-os önkormányzati határozatba foglalt számok hasraütésszerű politikai döntések voltak – ahogyan tanúként egy hivatali dolgozó találóan jellemezte a zuglói lakásépítési programot a bíróságon. Megjegyezzük, a szomszédos XIII. kerületben, Angyalföldön az önkormányzat az említett időszakban több mint félezer önkormányzati lakást építtetett.

Karácsony miután négy évig alig tett valamit a zuglói bérlőkért és lakásigénylőkért, 2019 elején „A zuglói lakhatási program bővítése” címmel nyújtott be előterjesztést a képviselő-testületnek. Az egyik javaslata az életjáradéki program nevet viselte, a másik a szociális lakásügynökség létrehozását. Ezekből a programokból csak a lakás és az ügynökség hiányzik – mondta lapunknak Rozgonyi Zoltán, a Fidesz zuglói polgármesterjelöltje. Hozzátette, Karácsony a fővárosban most több ezer bérlakás építésével kampányol, miközben egyetlenegyet sem épített ötéves zuglói regnálása alatt. Sőt, 2016-ban például csupán egyetlen lakást újított fel egy 120 ezres városrészben, az is egy önkormányzati dolgozóé volt, tehát nem a lakosságot szolgálta. Rozgonyi úgy fogalmazott: Karácsony azon túl, hogy hazudozik a zuglói ténykedése kapcsán, nap mint nap bizonyítja az alkalmatlanságát a fővárosi választóknak is.

Kapcsolódó írásaink