Belföld

Donáth László szexuális zaklatásai miatt vizsgálat indult az evangélikus egyházban

Vizsgálat indult az evangélikus egyházban Donáth László szexuális zaklatásai miatt. Az evangelikus.hu-n közzétett közleményben arról írnak, hogy olyan személyes megkeresések érkeztek az egyik budapesti szeretetotthonban lelkészként dolgozó volt MSZP-s képviselő magatartásával kapcsolatban, hogy azok már egyházkormányzati intézkedéseket tesznek szükségessé.

Donáth László szexuális zaklatásai miatt vizsgálat indult az evangélikus egyházban
Donáth László volt MSZP-s képviselő az egyik budapesti szeretetotthon több dolgozóját is zaklathatta
Fotó: MH

A közlemény szerint az elnökség tényfeltáró vizsgálatot kezdeményezett, bevonva az érintett feleket és gyülekezetet is. Ezzel egy időben pedig lelkigondozói és terápiás segítséget kínál fel az érintettek számára.

„Zéró toleranciát hirdetünk: ha szükséges, meg kell tennünk az előírt egyházjogi lépéseket, nagy intenzitással kell odafigyelnünk az áldozatok hangjára, és lelkigondozói segítséget kell nyújtanunk nekik” - tették hozzá.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a szeretetotthon több dolgozóját is zaklathatta Donáth László, aki a momentumos EP-képviselő, Donáth Anna édesapja. Az egyik áldozat már feljelentést is tett a korábbi politikus ellen, ennek nyomán a BRFK szexuális kényszerítés miatt június óta nyomoz a lelkész ellen. 

Sajtóértesülések szerint a volt szocialista képviselő többször is szexuális ajánlatot tett, valamint megfogta a mellét és a nemi szervét az intézmény egyik, 30 év körüli takarítónőjének. Ezt követően pedig egyre többen jelentkeztek különböző hírportáloknál, hogy beszámoljanak Donáth László zaklatásairól.

Kapcsolódó írásaink