Belföld

Szombaton kampánystart

Az egyéni képviselő-, a polgármester- és a főpolgármester-jelöltek a hétvégén kezdhetik el gyűjteni az ajánlásokat, amelyeket szeptember 9-ig kell leadniuk

Holnap indul az októberi önkormányzati választás hivatalos kampányidőszaka, amely egészen a szavazás végéig tart majd. Elvileg már minden szavazásra jogosulthoz meg kellett érkezzen a választási értesítő.

Szombaton kampánystart
Legkésőbb a mai napig meg kell kapniuk a választópolgároknak az október 13-i önkormányzati választásról szóló értesítőt
Fotó: MHJ/Hegedüs Róbert

Legkésőbb a mai napig kell megkapniuk a választópolgároknak az október 13-i önkormányzati választásra szóló értesítőt. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) másfél hete kezdte meg a névre szóló küldemények postázását, amelyben arról tájékoztatják az érintetteket, hogy benne vannak a névjegyzékben, és melyik szavazókörben élhetnek választójogukkal. Ha valaki nem kapja meg az értesítőt, akkor a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) jelezheti. Az értesítő bemutatása nem feltétele a szavazásnak, csak megkönnyíti az azonosítást.

A szavazás napját megelőző ötvenedik napon, azaz szombaton kezdődik az októberi választás hivatalos kampányidőszaka, amely október 13-án este hét óráig, a szavazás befejezéséig tart.

A törvény szerint kampánytevékenység minden olyan tevékenység, amely alkalmas a választói akarat befolyásolására vagy megkísérlésére, kampányeszköz pedig például plakát, politikai hirdetés, választási gyűlés vagy a választók személyes megkeresése. A kampány végéig a jelölőszervezetek és a jelöltek engedély nélkül készíthetnek plakátot, de azokon, valamint a szórólapokon is fel kell tüntetni, hogy ki készítette a hirdetményt.

Az egyéni képviselőjelöltek, a polgármesterjelöltek és a főpolgármester-jelöltek ezzel együtt kezdhetik el gyűjteni az ajánlásokat, amelyeket szeptember 9-ig kell leadniuk, ha hivatalos jelöltté akarnak válni. Egy választópolgár akár több jelöltet is ajánlhat, de egy jelöltet csak egyszer. Jelöltet ugyanakkor csak az a választópolgár ajánlhat, akinek lakcíme a választókerületben van. Amennyiben a választópolgár lakóhelye mellett bejelentett tartózkodási hellyel is rendelkezik, és úgy dönt, hogy a tartózkodási helyén szeretne szavazni, akkor az átjelentkezés után a bejelentett tartózkodási helye szerinti választókerületben ajánlhat jelöltet. Átjelentkezésre október 9-ig van lehetőség, az NVI tegnapi adatai szerint eddig 1351 választó élt ezzel a lehetőséggel. Nem gyűjthető ajánlás munkahelyen, államigazgatási szerveknél, a Magyar Honvédségnél, tömegközlekedési eszközön, iskolákban, óvodákban, kórházakban, rendelőkben, illetve a tulajdonos előzetes, írásbeli hozzájárulásának hiányában közforgalom számára nyitva álló magánterületen.

A törvény településtípusonként különböző ajánlás-számot ír elő. Így például a tízezernél nagyobb lélekszámú településen és a fővárosi kerületben egyaránt egyéni választókerületi képviselőjelölt az lesz, akit az adott választókerület választópolgárainak legalább egy százaléka jelöltnek ajánlott. Főpolgármester-jelölt pedig az lehet, akit legalább ötezer fővárosi választópolgár jelöltnek ajánlott.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom