Belföld

Kövér: Az egyén totális szabadsága vitte tévútra a liberális demokráciát

Kövér László házelnök, Trócsányi László EP-képviselő és Bogárdi-Szabó István református püspök részvételével a kereszténydemokrácia témakörében kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött meg a Reformátusok Szárszói Konferenciája Balatonszárszón csütörtökön.

Kövér: Az egyén totális szabadsága vitte tévútra a liberális demokráciát
Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Trócsányi László, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője és Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke (b-j) a Reformátusok Szárszói Konferenciájának megnyitóján a Magyarországi Református Egyház Soli Deo Gloria Konferenciaközpontjában Balatonszárszón
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A liberális demokrácia ott és akkor lépett teljes tévútra, amikor totálissá és korlátlanná tette az egyén szabadságát – jelentette ki Kövér László. Az Országgyűlés elnöke kifejtette, hogy a kereszténydemokrácia a demokráciának az típusa, amely nem veszíti el az egészséges egyensúlyt az egyén jogai és kötelességei között.

Az európai civilizáció halálos veszedelme pont ennek az egyensúlynak a megbomlása – tette hozzá.

Trócsányi László, a Fidesz európai parlamenti képviselője az egyház és a politika kapcsolata kapcsán kiemelte, hogy nem léphetnek egymás helyébe, de folyamatos párbeszédet kell folytatniuk. Szerinte napjaink alapkérdése, hogy a világi és az isteni rendet miként tudjuk összhangba hozni – mondta az EP-képviselő.

Hozzátette, az egyház és az állam teljes szétválasztása azt eredményezné, hogy kapnánk egy olyan lakmuszpapírt, ami nem mutat értékeket.

Bogárdi-Szabó István püspök elmondta, hogy nem tesz egy egyházi személyt bólogatóvá, ha egyetért evidenciákat és alapértékeket említő politikusokkal. De hozzátette azt is, hogy az egyházak számára egyáltalán nem jelent problémát az, sőt üdvözlendő, ha híveit a politikai sokszínűség jellemzi.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom