Belföld

Az ellenzék hírhamisítást hamisított

A Nyugati Fény és a DK facebookos rohamcsapatai azt terjesztik, hogy Angela Merkel német kancellár nem azt mondta az EU-s pénzekről, ami a magyar sajtóban megjelent. Ez azonban nem igaz, csak annyi történt, hogy a Nyugati Fény és a DK potentátjai nem tudnak németül.

Az ellenzék hírhamisítást hamisított
Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök kézfogása a közös sajtótájékoztatójuk után
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A páneurópai piknik 30. évfordulója alkalmából hétfőn Sopronba látogatott Angela Merkel, aki munkamegbeszélést folytatott Orbán Viktorral.

Az eseményt követő sajtótájékoztatóról több orgánum beszámolójában megjelent a német kancellár azon kijelentése, hogy Magyarország jól használja fel az uniós forrásokat. 

A Nyugati Fény és a DK azonban azonnal álhírgyártásról kezdett beszélni: a Gyurcsány-párti portál arról számolt be, hogy egy Németországban lakó honfitársunk hívta fel a figyelmet arra, hogy Merkel nem azt mondta, amit a magyar média közölt a találkozóról, nevezetesen, hogy Magyarország jól sáfárkodik az uniós forrásokkal. 

A jelek szerint a baloldal bármiféle utánajárás nélkül elhitte ezt az „információt” és elkezdte a „leleplező” hadjáratát. A gond csak az, hogy az egyetlen dolog, amit lelepleztek, hogy igen gyenge a német nyelvtudásuk. 

A beszéd teljes, hivatalos leirata fent van Merkel honlapján, annak szó szerinti fordítása az alábbiakban olvasható:

„Először természetesen a bilaterális kapcsolatainkat tekintettük át. Ebben az összefüggésben szeretném azt is hangsúlyozni, nagyon fontos, hogy igazán nagy kereskedelmi forgalmunk van, hogy sok közvetlen német befektetés van Magyarországon, ez pedig ezen vállalatoknak is a javára válik; Németország is profitál ebből. A kereskedelmi mérleg 55 milliárd euró, ami nem csak jelentős, hanem kiegyensúlyozott is. Ez azt jelenti, hogy a gazdaságaink már nagyon erősen összekapcsolódtak. Amikor arról beszélünk, hogy milyen céllal jöttek létre a kohéziós és a strukturális alapok, el kell mondani, hogy azért vezették be őket, hogy erősítsék a konvergenciát az Európai Unión belül. Amikor megnézzük Magyarország gazdasági növekedési mutatóit, látjuk, hogy Magyarország ezt a pénzt úgy használja fel, hogy az az emberek jólétét szolgálja. Németország örül, hogy ehhez munkahelyekkel járulhat hozzá.”

Az idézetből jól látható, hogy a német kancellár azt emeli ki, hogy az ország igenis jól használja fel az EU-s pénzeket.

Utóbb a Nyugati Fény is közzétett egy helyesbítést és elnézést kért az olvasóitól a félretájékoztatásért.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom