Belföld

Ökumenikus istentiszteletet tartottak az ünnep előestéjén

Ökumenikus istentiszteletet tartottak az államalapítás ünnepének előestéjén, hétfőn Budapesten a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) szervezésében. 

Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke igehirdetésében arról beszélt: Dávid királynak az ószövetségi Krónikák könyvében olvasható, utódjához, Salamonhoz intézett szavai és Szent István király Imre herceghez írt intelmei egyaránt megmutatják, hogy milyen a jó uralkodó.

Az igaz király, „akinek a kezébe lehet tenni egy ország sorsát”, „akire rábízhatjuk a helyettünk és értünk hozott felelős döntéseket”, keresi Istent, szereti őt, és megtartja parancsait.

Dávid király és Szent István királyi intelmei a mai napig tükröt tartanak azok elé, „akik felelősséggel tartoznak értünk és az országért”, de azok elé is, akik csak egy közösséget, gyülekezetet vagy egy családot vezetnek. Mert „mind arra teremtettünk, hogy megismerjük Istent”, és megtartva rendelkezéseit boldog életet éljünk - mondta a református püspök.