Belföld

Gyurcsány jóslatát igazolja az ellenzék

Hétértékelő. Kiszelly Zoltán: Magyarország erősödik, ám gyakorlatilag most tartunk ott, ahol 2010-ben kellett volna, mert a balliberális kormányok elvettek az országtól nyolc évet

Az ellenzéki pártok csak ugródeszkának akarják használni az önkormányzati választásokat, nem bíznak egymásban, így nem is tudnak megegyezni – mondta lapunknak az elmúlt hét eseményeit értékelve Kiszelly Zoltán politológus. Arról is beszélt, hogy Olaszországban sem működik a Soros-recept.

Gyurcsány  jóslatát igazolja  az ellenzék
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A teljes alkalmatlanságról tesznek tanúbizonyságot az ellenzéki pártok az elmúlt napok történései alapján Kiszelly Zoltán politológus szerint. Alkalmatlanok a megállapodásra és a vezetésre is – tette hozzá. Rámutatott: Gyurcsány Ferencnek van igaza, aki a tavalyi országgyűlési választások előtt megjósolta, hogy ha az ellenzék nyer, abból csak káosz lesz.
Pozíciófogás megy az ellenzéki oldalon, és azért nem tudnak megegyezni, mert bizalmatlanok egymással szemben, mindenki ugródeszkának akarja használni az önkormányzati választást a jövőre nézve – magyarázta Kiszelly.
Megállapította: a DK és a Momentum az EP-választáson elért eredmény alapján az ellenzéki vezérszerepre aspriál, és igyekszik átírni a pozíciókat. Velük szemben a Jobbik az LMP és az MSZP az eljelentéktelenedés ellen harcol. Például az LMP önálló polgármesterjelöltet állít Pécsen, így akar „láthatóvá válni” – folytatta a politológus. – Arra apellálnak, hogy ha van polgármesterjelöltjük, az egyéni jelöltjeiket is jobban észreveszik majd. Közben Karácsony Gergely a parkolási üggyel egy „döglött lovat próbál áttolni a fővárosra” – fogalmazott Kiszelly, hozzáfűzve, újra felvetődik a kérdés, hogy ha Karácsony a saját kerületét sem tudja menedzselni, akkor hogyan tudná az egész fővárost.

Az elemző kitért Kálmán Olga eltűnéséhez is, aki azt ígérte, hogy veresége ellenére minden erejével támogatja majd Karácsonyt. Kiszely szerint nincs könnyű helyzetben az egykori televíziós, hiszen a politika világából már nehéz visszatérni, így talán arra pályázhat, hogy a Fővárosi Közgyűlésben megszerezzen egy kompenzációs helyet. A héten közölt GDP-adatokról a politológus kijelentette: ezek a számok alátámasztják, hogy Magyarország – az ellenzék „visítozása„ ellenére – erősödik, és egyre jobban teljesít. Már a közép- és az alsó rétegek is érzik a növekedést. Gyakorlatilag most tartunk ott, ahol 2010-ben kellett volna, de a balliberális kormányok elvettek az országtól nyolc évet – fogalmazott Kiszelly.

Az olasz eseményekre reagálva a politológus azt mondta, Salvini jól áll, a „Soros-recept” nem működik, hogy megpróbálják egységfrontba tömöríteni a bevándorláspárti erőket. Ez Lengyelország után Olaszországban is megbukni látszik, hiszen a Salvini a Berlusconi vezette Forza Italiát és az Olasz Testvériséget is maga mögött tudhatja. Azzal kapcsolatban, hogy Angela Merkel német kancellár azt sürgette, hogy állami hajókat vessenek be a migránsok „mentésébe”, Kiszelly hangsúlyozta: Merkelék meg akarják törni Salvini blokádját, és azt az üzenetet közvetíteni az illegális bevándorlóknak, hogy továbbra is lehet jönni Európába.

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsány puttonyában a versengő ellenzék

ĀHétértékelő. A visegrádi országok mellett Matteo Salvini is erősítheti Magyarország pozícióita jogállamiság leple alatt folytatott uniós politikai játszmákban – véli az elemző