Belföld

Csak büntetlen előéletűek kaphatnak önkormányzati bérlakást Józsefvárosban

Budapest VIII. kerületének fideszes polgármestere, Sára Botond beszámolt az általa kezdeményezett józsefvárosi konzultáció eredményéről. A helyiek akaratának megfelelően, a konzultációból fakadó legfontosabb döntéseket már a jövő héten meghozzák.

Csak büntetlen előéletűek kaphatnak önkormányzati bérlakást Józsefvárosban
Sára Botond, Józsefváros polgármestere
Fotó: Facebook/Sára Botond

Sára Botond a Mandinernek beszélt arról, hogy 2010 előtt Józsefvárosról mindenkinek a bűnőzés, a drog és a borzasztó közbiztonság jutott eszébe, azonban mára ez megváltozott. Újra vonzó célpont lett a kerület, csak 2018-ban ötezren költöztek ide.

A polgármester kiemelte, hogy a közelmúltban egy konzultáció keretén belül kérdezték meg a helyieket az őket érintő problémákról, mint például a közbiztonság, a köztisztaság, a hajléktalankérdés és a drogkérdés. A másfél hónapos konzultáción 12 ezer ember vett részt, és nagyjából 90 százalékban azonos választ adott.

Az egyik főproblémaként a hajléktalankérdés emelkedik ki, ami közbiztonsági és közegészségügyi kockázatot jelent. Józsefvárosban kilenc hajléktalanszálló működik, ebből a szempontból túlterhelt a városrész.

„A következő testületi ülésen benyújtunk egy előterjesztést, mely megtiltaná további szállók megnyitását és ezeknek az intézményeknek a bölcsődék, óvodák, iskolák, játszóterek háromszáz méteres körzetében történő működését” - mondta Sára Botond.

A polgármester az önkormányzati bérlakások kapcsán megjegyezte, a 2010 előtti balliberális városvezetés a 24 ezer lakásból 20 ezret eladott, így a meglévőkből gazdálkodnak. Évente 1,1 milliárdot költenek ezeknek a fenntartására, míg a korábbi vezetés 2002 és 2006 között alig 200 milliót fordított erre.

Sára Botond kihangsúlyozta, hogy a konzultációból kiderült: a józsefvárosiak elvárják, hogy csak büntetlen előéletű emberek lakhassanak önkormányzati lakásban. Ennek lehetőségét most vizsgálják.

„Aki önkormányzati lakásban él, átlagosan kevesebb, mint háromszáz forintot fizet egy négyzetméterért. Jogos elvárás a józsefvárosiak részéről, hogy ha valaki ezzel a lehetőséggel visszaél, ha vét a társadalom ellen, ne részesüljön ebből a kiváltságból. Azoknak szeretnénk biztosítani ezt a lehetőséget, akik büntetlenek, dolgoznak, normális életet élnek, családjuk van és rászorulnak erre a lehetőségre” - magyarázta a polgármester.