Belföld

Gyula polgármestere rágalmazás miatt feljelentette volt alpolgármesterét

Gyula Fidesz-KDNP-s polgármestere büntetőfeljelentést tett rágalmazás miatt korábbi fideszes párttársa, volt alpolgármestere ellen. A Fidesz választókerületi elnöke az MTI-vel közölte: töretlen a bizalmuk a gyulai városvezetésben.

Görgényi Ernő gyulai polgármester csütörtökön közölte: határozottan visszautasítja Galbács Mihály volt alpolgármesternek a személyét és a tevékenységét érintő „állításait, sejtetéseit”, amelyek egy része hamis tényállítás, másik része valós tények hamis színben történő feltüntetése.

Görgényi Ernő közölte: feljelentette a korábbi alpolgármestert rágalmazás miatt, és a büntetőeljárás után polgári pert is fog indítani ellene. Galbács Mihály sértődött ember, akit a Gyula Thermál FC futballklub elnökeként folytatott korrupciógyanús tevékenysége miatt kizárt a Fidesz önkormányzati frakciója, a Fidesz helyi szervezetének közgyűlése pedig egyhangúlag támogatta kizárását a pártból - tette hozzá.

„Sértődött emberként most mindent elkövet, hogy ártani próbáljon annak a politikai közösségnek, amelynek korábban mindent köszönhetett” - fogalmazott Görgényi Ernő. Támadja a gyulai beruházásokat - folytatta -, amelyekhez a forrást Kovács József fideszes országgyűlési képviselővel szorosan együttműködve, sok munkával nyert el a város. A megvalósítás során pedig arra törekszenek, hogy helyi vállalkozások kapjanak lehetőséget, amelyek Gyulán fizetnek adót és gyulai embereket foglalkoztatnak - mondta.

A gyulai önkormányzati beruházásoknál szabályos közbeszerzési eljárások során kiválasztott kivitelezővel kötnek szerződést, és egyik hatóság sem állapított meg soha jogsértést ezzel kapcsolatban - emelte ki a polgármester.

Galbács Mihály június végén összeállított, állítólag csak a Fidesz vezetőinek szánt, de végül több helyre eljutott dokumentumáról az index.hu számolt be csütörtök reggel. Ebben a korábbi alpolgármester egyebek mellett azt írta, hogy a gyulai vezetőkkel „összenőtt” egy helyi üzleti kör, a közbeszerzési eljárások eredményét pedig előre eldöntik. A 2014 és 2019 májusa között összesen 3,5 milliárd forint értékben kiírt közbeszerzések 78 százalékát egyetlen ember különböző cégei nyerték el - emelte ki a volt alpolgármester.

Kovács József fideszes országgyűlési képviselő, a párt helyi választókerületi elnöke azt közölte: a választókerület részéről, választókerületi elnökként „töretlen a bizalom a gyulai városvezetéssel és képviselő testületével kapcsolatosan”. Hozzátette: továbbra is teljes mellszélességgel támogatják a jelölteket az őszi önkormányzati választáson.