Belföld

Nyomoznak Botka beszállítóinál

Az adóhatóság egyelőre nem árult el részleteket lapunknak a szegedi eljárásról

Megerősítette az adóhatóság a szegedi őrző-védő cégeknél indított büntetőeljárás tényét, az eljárásban a szocialista Botka László polgármester udvari szállítói is érintettek lehetnek.

Nyomoznak Botka beszállítóinál
Egyre több kínos botrány miatt kénytelen magyarázkodni Botka László
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Folyamatban lévő ügyről a NAV nem hozhat nyilvánosságra részleteket – ezt válaszolta lapunk megkeresésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtóosztálya a szegedi őrző-védő cégek kapcsán feltett kérdéseinkre. Így az adóhatóság közvetett módon megerősítette, büntetőeljárás indult a szegedi önkormányzat udvari beszállítóinál történt házkutatások nyomán. Mint megírtuk, a Delta 500 Kft.-nél és a Speed Game Kft.-nél korábban egyaránt jártak a nyomozók. Az említett cégeken kívül információink szerint a házkutatásban nem érintett Insure 98 Vagyonvédelmi és Biztonsági Kft. is beszállítója a szegedi önkormányzatnak, a cég ügyvezetője, Nagy Tibor pedig Botka László szocialista polgármester bizalmi embere. Őt az MSZP-s városvezetés többször is önkormányzati cégek igazgatóságába jelölte. Lángi Zsolt, a Delta 500 Kft. tulajdonos-ügyvezetője korábban a baloldali polgármester személyes biztonságáért is felelt.

Barnáné Horváth Melinda, a NAV Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának sajtószóvivője lapunknak megerősítette,
a szegedi cégek működése, illetve munkaerő-foglalkoztatási gyakorlata kapcsán indult büntetőeljárás nem azonos azzal
a szintén Kecskeméten folyamatban lévő eljárással, amelyről az adóhatóság tegnap adott hírt. A hétfőn ismertetett ügyben a gyanú szerint csaknem egymilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek az őrző-védő cégekből kialakított hálózat vezetői, akik országosan foglalkoztattak vagyonőröket. Egy dél-alföldi cég nevében szerződtek a partnerekkel, ám kiderült, hogy az alkalmazottak jelentős része a láncolatban szereplő más cégekhez lett bejelentve. A dolgozók foglalkoztatását fiktív számlákkal igazolták, és járulékot sem fizettek utánuk. A cégeket három-négy havonta cserélgették, többet közülük külföldi állampolgárra írattak – számolt be az MTI.

Sok hasonlóságot mutat ezzel a lapunk által bemutatott szegedi ügy is, amelyben alkalmi munkát végző vagyonőröket „vándoroltattak” különböző cégek között az érintett cégcsoporton belül, hogy kijátsszák a munkaügyi szabályokat, ezzel közterheket spóroljanak meg az érintett őrző-védő vállalkozások. Az adóhatóság a nyomozás érdekei miatt nem közölte, történt-e az ügyben gyanúsítás.

Kapcsolódó írásaink