Belföld

Növekszik a feszültség a „kormányváltóknál”

Egyre több településen mondanak nemet a helyi szervezetek az országos központból diktált önkormányzati jelöltekre, akadályozva ezzel az amúgy is kudarcos összefogósdit

Hiába jelenti be Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc is naponta többször, hogy már tényleg mindenhol csak egy ellenzéki jelölt lesz az őszi önkormányzati választásokon, egyre több helyen bukik el az ellenzéki összefogás.

Növekszik a feszültség a „kormányváltóknál”
Karácsony Gergely Csepelen. Bejelentette, majd bedőlt a helyi összefogás
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az eltérő politikai nézeteket és világnézeteket képviselő pártok vezetései között létrejött elvtelen alkukat a balliberális pártok helyi szervezetei egyre kevésbé hajlandók végrehajtani. Legalábbis erre utalnak az elmúlt hetek fejleményei.

Ez látható Pécsett is, ahol az önfelszámolásban utazó LMP országos vezetésének akaratával szembe­menve a helyi szervezet önálló polgármester-jelöltként Kóbor József biofizikust indítja az őszi választáson. Ő száll ringbe a Fidesz által jelölt Vári Attila olimpiai bajnok vízilabdázóval, valamint a régi baloldali pártok és a Momentum jelöltjeként elindított erdőégető Péterffy Attilával szemben Pécs polgármesteri címéért. Az MSZP, a DK, a Momentum és a Jobbik Péterffy mellé állt be, az LMP-s Kóbor szerint azonban az „erdőpusztító” polgármesterjelölt nem alkalmas a posztra nem született pécsiként.

Hasonló okokból dőlt be Csepelen is a nagy ellenzéki összefogás. Itt Dukán András Ferenc, a Momentum politikusa jelentette be, hogy a mikropárt helyi szervezete mind a tizenkét egyéni képviselői körzetben saját jelölteket indít. A helyi momentumos szervezet ugyanis nem akar együttműködni azzal az MSZP-vel, amelynek az egyik képviselőjelöltjét, Szenteczky Jánost aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt, felbujtóként elkövetett rágalmazás miatt jogerősen elítélték. A momentumos kimaradás bejelentése ellenére, abszurd módon mind Karácsony Gergely, mind pedig a DK–MSZP–Jobbik által támogatott polgármesterjelölt, Erdősi Éva továbbra is azt állítja, hogy Csepelen minden rendben az ellenzéki összefogással. Az ügyben megszólalt a mérhetetlen támogatottságú Párbeszéd szóvivője, Barabás Richárd is az ATV-ben, aki ezzel a hasonlattal próbálta elbagatellizálni a kudarcát: „A sarokban levő foltok nem számítanak, ha a szoba ki van festve.”

Vácon is a helyi szervezetek ellenállása miatt bukott meg a teljes ellenzéki összefogás. A településen a Demokratikus Koalíció budapesti pártközpontja Matkovich Ilonát kényszerítette volna rá a helyi alapszervezetre, aki mögött felsorakozott az LMP és a Momentum is. A helyi DK-elnök és az alapszervezet ezt másképp gondolta.

Többen kiléptek a helyi DK-ból, majd a helyi MSZP-vel és egy új civil szervezettel szövetkezve egy új választási szövetséget alapítottak „Váci Szívvel” néven, amely az „össz­ellenzéki” Matkovich Ilonával szemben végül Néveri István önálló elindítása mellett döntött. Az ellenzéki térfél kaotikus helyzetét Karácsony Gergely mellett már Gyurcsány Ferenc is csak elhallgatással próbálja kezelni. „Fontos dolgok vannak készülőben. Ha helyenként viták közepette is, de alakul az ellenzéki egység” – írta tegnapi Face­book-bejegyzésében a bukott miniszterelnök.

Kitérő válaszok

Nem reagál apja zaklatási botrányára a momentumos Donáth Anna, Donáth László pedig elbeszélgetne az áldozatokkal
 

Donáth Annának korábban fontos volta szexuális visszaélések ügye
Donáth Annának korábban fontos volta szexuális visszaélések ügye
Forrás: Európai Parlament

Zavaros magyarázkodásba kezdett Donáth Anna, amikor a TV2 Tények című hírműsora Sopronban egy sajtótájékoztatón megkérdezte apja, a szocialista lelkész Donáth László szexuális zaklatási ügyéről. A Momentum EP-képviselője, aki korábban nagy lelkesedéssel beszélt a szexuális visszaélésekről, például arról, mennyire zavarja, ha idősebb politikusok a háta mögött összesúgnak, most lényegében hallgatásba menekült. „Sopronban vagyunk, a soproni jelöltekről beszélünk, és amúgy minden hírt a felől kérdezzék meg, akiket a hír érint. Ehhez a hírhez semmi köze a soproni jelölteknek” – válaszolta a botránnyal kapcsolatban feltett kérdésre egy minapi tájékoztatón. Közben a Tények újabb részletet közölt abból az interjúból, amelyet Donáth László egyik áldozata adott. A férfi szerint a lelkész szinte vadászott a vékony, fiatal női dolgozókra. Állítólag volt, akinek a mellét fogdosta, de volt, akinek a fenekére is rácsapott, a megfélemlített dolgozók pedig nem tudtak kihez fordulni. A BRFK megerősítette, szexuális kényszerítés miatt nyomoznak az ügyben. A 888-nak Donáth László annyit mondott, amíg a rendőrség hivatalosan meg nem keresi, kérdésre nem válaszol. Arra a kérdésre, hogy cáfolja-e a zaklatási vádakat, ezt válaszolta: „Miért kellene cáfolnom? Ezek a vádak sajtóvádak.” Majd azt üzente: küldjék hozzá őket, elbeszélgetne az állítólagos áldozatokkal.
(KD)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom