Belföld

Portik Tamás: az alvilág éléről a fegyházig

A Prisztás-gyilkosságban indult perújítás első tárgyalásán Portik már egy megtört ember képét mutatta. Megnövesztett hajjal és szakállal jelent meg a bíróságon, szűkszavúvá vált, és láthatóan nem érdekelte, mi történik körülötte

Sorra emelt vádat az elmúlt időszakban ügyészség Portik Tamás, az olajszőkítésben élen járó Energol Rt. egyik egykori irányítója ellen. A vádhatóság szerint az alvilág fenegyereke rendelte meg a kilencvenes évek véres leszámolásainak többségét. A volt Energol-vezér hosszú utat járt be, míg végül bíróság elé került. Most viszont már hazajáró vendég a vádlottak padján.

Portik Tamás: az alvilág éléről a fegyházig
Az alvilág fenegyereke 2014-ben még a lezser eleganciát követte a bíróságon
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Rájár a rúd a kilencvenes évek alvilágának egyik meghatározó alakjaként elhíresült Portik Tamásra, aki ellen az elmúlt években sorra emelte a vádakat az ügyészség és több ügyben már el is ítélték. Az államnak milliárdos károkat okozó olajszőkítésen megtollasodott Portik – egykori becenevén Menyét – az Energol vezéreinek lekapcsolásakor szívódott fel. Az Energol Rt. volt az olajozás „zászlóshajója”, Portik pedig a cég marketing-igazgatója, annak ellenére, hogy nem sokat konyított az üzlethez. De nyilván nem is a cég reklám-stratégiájának kidolgozása volt a feladata, hanem egészen más. A Menyét 1997-ben tűnt el, így meggyanúsítani sem tudták a perben. Eltűnésének idején kezdődtek azok a leszámolásos merényletek, amelyek csak az elmúlt években jutottak el a bírósági büntetőperekig.

A kézigránátos robbantások még csak előszelei voltak a kilencvenes évek véres eseményeinek, amelyek egy gyilkosságsorozathoz vezettek. 1996. november 1-én hidegvérrel lelőtték a szintén az alvilágban nevet szerző Prisztás Józsefet fényes nappal az óbudai Ladik utcában, amikor éppen a terepjárójába akart beszállni. Két héttel később három golyót eresztettek az ügetőn a hajtó Lakatos Csabába (aki túlélte a merényletet), majd december közepén a prostituáltak futtatásáról elhíresült Domák Ferenc „Cinóberrel” végeznek a lakása előtt. 1998. február 11-én a Margit utcában a Mercedesében a piros lámpánál várakozó Fenyő János médiamogult lőtték szitává egy hangtompítós gépfegyverrel, aztán július 2-án követték el az eddigi legsúlyosabb leszámolásnak nevezhető Aranykéz utcai robbantást, amelyben nem csak a célpont, a korábban a rendőrségnek kipakoló Boros Tamás volt az áldozata, hanem még három ártatlan ember is. 1999. április 12-én, a Bentley-jével Tahitótfalun áthaladó Seres Zoltánt és olasz üzlettársát végezték ki motoron ülő fegyveresek. Sokan már akkor az olajmaffián belüli leszámolásoknak tulajdonították a gyilkosságokat, de akkoriban nem sikerült eljutni a tettesekig és a felbujtókig.

Legutóbbi tárgyalásán azonban már egyáltalán nem hasonlított régi önmagára
Legutóbbi tárgyalásán azonban már egyáltalán nem hasonlított régi önmagára
Forrás: MH/Bodnár Patrícia

Portik Tamás közben a legkeresettebb bűnözővé vált, mégis sikeresen bujkált addig, amíg el nem évültek ügyei és így le nem került a körözési listáról. Hogy Menyét hol volt hat évig, arról számos pletyka terjeng, mindenesetre a 2003-ban Gyárfás Tamástól kért segítséget, hogy törvényesen hazatérhessen. Portik a Gyárfással folytatott beszélgetéseket rögzítette, a felvételek pedig nemrég kerültek elő, és azzal a reménnyel kecsegtetnek, hogy segítenek feltárni a kilencvenes évek terrorjának hátterét.

Hazatérése után Portik ugyan próbált újra meghatározó alakká válni, de ez nem sikerült neki. Erről az időszakáról keveset tudni, ám mint később kiderült, 2008-ban megpróbált politikai oldalról védelmet szerezni. Nem mással találkozott többször is abban az évben, mint Laborc Sándorral, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatójával. A rögzített beszélgetésekből – amelyek titkosságát az Alkotmányvédelmi Hivatal 2013-ban oldotta fel – kiderült, hogy Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre vonatkozó terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A beszélgetésekből az is világossá vált, hogy Portik Tamás félt attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszíti a választásokat. Ennek elkerülésére ajánlotta fel segítségét. A találkozókat vizsgáló parlamenti albizottság jelentése szerint azokat az NBH egykori főigazgatója Szilvásy György tudtával és kérésére hajtotta végre.

Portik szabadsága 2012 júliusáig tartott. Az egykori fenegyereket lakásáról állították elő, golyóálló mellényben, kámzsával a fején vitték el a TEK-esek, miután összefüggésbe hozták a Prisztás-gyilkossággal. Azóta rács mögött tölti mindennapjait, de még így is sokasodnak a feje felett a felhők.

A Fővárosi Törvényszéken 2014. január végén kezdődött meg a Prisztás-gyilkosság büntetőpere, amely azonban gyakorlatilag máig lezáratlan. Már az első eljárást is meg kellett ismételni, a második perben aztán 2016 májusában Portikot jogerősen tizenöt év fegyházra ítélte a Fővárosi Ítélőtábla. Csakhogy nemrég fordulatot vett az ügy, ugyanis az akkori merényletek elkövetése (Fenyő-gyilkosság, Aranykéz utcai robbantás) miatt idő közben életfogytiglani börtönre ítélt szlovák Jozef Rohác magára vállalta a merényletet. Külön érdekesség, hogy azokban az ügyekben, amelyekben elítélték, nem vallott, ebben viszont igen. Igaz, a felbujtói szerepet játszó Portik „helyzete„ a perújítási eljárásban nem változott, Rohác vallomása miatt viszont újra a bíróságra kellett mennie. Portik 2017-ben az Aranykéz utcai robbantás felbujtójaként tizenhárom évet kapott. Bár a hatóságok Cinóber és Seres Zoltán megöletése mögött is az egykori Energol vezért sejtették, ezt nem tudták rábizonyítani.

Most azonban a már egyszer lezárt Fenyő-gyilkosság aktáinak újranyitásával és a perújítással is szembe kell majd néznie. Az ügyészség ugyanis bizonyítottnak látja, hogy Gyárfás Tamás felbujtására ő lövetette le a médiamogult Jozef Roháccal. Az általa rögzített több részletben nyilvánosságra került hangfelvételeken éppen ő tesz erre utalásokat, nyilván kínosan ügyelve közben arra, hogy ne mondjon konkrétumokat. És ez még nem minden, a Lakatos Csaba elleni merényletkísérletet is nyakába akarják varrni, az ügyszség szerint ugyanis az ő utasítására próbálta meggyilkolni a hajtót Tanyi György, akit ezért egyébként tavaly jogerősen tizenegy év fegyházbüntetésre ítéltek. A Prisztás-gyilkosságban indult perújítás első tárgyalásán Portik már egy megtört ember képét mutatta. Megnövesztett hajjal és szakállal jelent meg a bíróságon, szűkszavúvá vált és láthatóan nem érdekelte mi történik körülötte. Pedig első tárgyalására még felcímkézett dossziékkal érkezett, aktív volt, minden vallomásra volt megjegyzése, észrevétele. Most már alig hasonlít egykori önmagára.

Kapcsolódó írásaink